Datum objave: 16. Lipanj 2020

POLEMIKA NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA / Zašto stanovnici gradske jezgre i poduzetnici koji u njoj rade nemaju povlastice u korištenju podzemne garaže?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zaiskrilo je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika oko pitanja trebaju li stanovnici povijesne jezgre i poduzetnici koji u njoj rade  imati povlaštene uvjete u korištenju podzemne garaže ispod Poljane ili će plaćati punu cijenu, a zbog toga što  neće imati povlastice Branko Kronja, vijećnik s NL Stipe Petrine demonstrativno je napustio sjednicu.

" Hvalite se da će ta garaža Grad Šibenik stajati 0 kuna. Građani koji rade i žive u gradskoj jezgri strpljivo su podnosili dvije godine sve nedaće koje su im donijeli radovi na Poljani, a  ispada da sada od toga neće imati ništa. Meni je to neshvatljivo", kazao je Kronja.

Dogradonačelnik  Mileta je objasnio da ta mogućnost postoji, ali ne sada odmah nego tek kada se vidi kako će podzemna garaža biti popunjena.

"Mi smo otvoreni za dorade o načinu korištenja garaže, ali ne bismo sada dok ne vidimo kako će garaža funkcionirati i kakav će biti pritisak automobila, Intencija je da parkirna mjesta budu optimalno popunjena. Vi ste u pravu, ali mi se  bojimo jer ne znamo kako će to funkcionirati. Dopustite nam da najprije vidimo kako će se podzemna garaža puniti. Ima oko 200 stanovnika gradske jezgre. Oni imaju svaku večer od 22 sata do 7 ujutro besplatni parking. u podzemnoj garaži . Osim toga podzemna garaža  ima 256 mjesta koja će rasteretiti prvu i drugu zonu pa će oni na uličnim parkiralištima lakše  naći lakše mjesto za koje imaju povlaštenu parkirnu kartu. Mi smo se obvezali Europi koja nam je dala novac. Ako bude prazna mi ćemo ih napuniti, budite u to sigurni", odgovorio je Mileta, a slično je obrazložio to pitanje i Goran Bulat,  ravnatelj Gradskog parkinga.

"Do sada se događalo da stanovnici  gradske jezgre dođu uvečer sa svojih vikendica ili s plaće i da ne mogu naći mjesto na uličnim parkiralištima. Podzemnom garažom ćemo to rasteretiti. Cijena parkiranja u našoj garaži je među najjeftinijima u Hrvatskoj. To je 10 kuna sat", objasnio je Bulat.

Reagirao je vijećnik Ivo Glavaš kojem nije jasno da su platili izradu feasibility studije za podzemnu garažu,a da sada nagađaju koliko će biti popunjena.

"Točno je da smo izradili tu studiju , ali život je  jedno, a plan je drugo. Do sada su nas planovi dobro vodili. Ja vam jamčim da ako mjesta budu zjapila prazna  Gradski parking će imati obvezu  popuniti ih", ponavljao je Mileta.

Vijećnik Nenad  Samardžija je predložio da cijena parkinga za turiste bude znatno viša nego za domicilno stanovništvo kao što je to, kako on tvrdi, u Dubrovniku, ali mu je rečeno kako je to nezakonito i kako ne mogu u EU biti dvojne cijene. "Slažem se da stranci ne trebaju mukti parkirati u centru Šibenika nego to moraju dobro platiti jer je Šibenik najljepši grad na Mediteranu. Ja tražim da strancima parking naplatimo puno više nego Šibenčanima. Postoji li takav modalitet?", pitao je.

 Na svoj način je  intervenirao gradonačelnik Željko Burić koji je, želeći, kako je kazao, prekinuti takvu  raspravu, ponovno kritizirao Šibenčane i sve Hrvate:"Gradski parking ne teži zaradi nego uvođenju komunalnog reda. Mi smo jedina vlast koja je  uspjela izgraditi podzemnu garažu, a uz to smo i dobili za nju sredstva Europske unije. Vi biste sada svi tamo parkirali za nekoliko stotina kuna mjesečno, a da ljeti tu bude auto gostiju mog apartmana. Ali to tako neće moći. Ako to bude prazno i neiskorišteno onda ćemo svima dati da parkirate besplatno jer tako Hrvati funkcioniraju, hoće sve mukti, čuvati svoje a opća dobra koristiti besplatn", kazao je.

Vijećnik Rikard Marenci mu je zamjerio što tako govori o svojim sugrađanima i istaknuo je kako je smisao podzemne garaže u središtu grada samo da ona bude komunalna, da olakšava ćivot građanima: "Cijelo vrijeme se govori o struci, ali u udžbeniku o prometu stoji da je garaža u centru grada kontraporduktivna. Ja se ne bojim da će ona biti prazna nego da će zbog nje biti zagušen promet. Garaža u centru grada ima smisla samo ako je komunalna garaža za naše ljude. Ako se pametnom politikom ta garaža dade  našim ljudima onda to ima smisla. Ne tražimo mi ništa mukti, ali ta garaža mora biti u funkciji naših građana. To mora biti krajnji cilj", rekao je.

Vijećnik Milorad Mišković je podsjetio da smo podzemnu garažu gradili zbog revitalizacije stare gradske jezgre,a ne zbog komercijalnih razloga.  

"Moramo krenuti s nižom cijenom pa gledati kako se ona puni", predložio je.

Na kraju je prihvaćena odluka po kojoj nema povlastica za stanovnike gradske jezgre. Cijena sata parkiranja bit će u sezoni 10, a u izvansezoni 5 kuna. 

Iz kategorije: Vijesti