Datum objave: 16. Lipanj 2020

KLIMAVA KLIMA / Prošle godine u lipnju smo se kuhali i pekli na suhih +39, a ove godine guštamo na ugodnih pomalo kišnih +25.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Je li riječ o klimatskim promjenama ili uobičajenim lipanjskim oscilacijama mišljenja su različita, ali ove godine u lipnju imamo drastično i dramatično drukčije vremenske prilike nego prije godinu dana. Prošle godine duboko u kontinentalne dijelove Hrvatske i Europe prodro je nezapamćeni val vrelog zraka iz Sahare. Sve do kraja lipnja bilo je pakleno vruće. Šibenik se kuhao i pekao na neugodnih suhih 39 stupnjeva. Za 1,1 stupanj bilo je svježije u Splitu, u Osijeku je temperatura bila za 1,6 stupanj viša, a Knin se pržio na 39,3 stupnja. More se ugrijalo do neugodnih 26 stupnjeva, a temperatura tijekom noći nije padala ispod 27 stupnjeva. Prošlogodišnji lipanj bio je najtopliji lipanj u Europi od kada se prate i bilježe meteorološke pojave. Bio je težak, nepodnošljiv pa i opasan. Širom Hrvatske divljale su oluje. Grmljavinsko nevrijeme bilo je učestalo. Tuča je uništavala usjeve i urod, a bujice su plavile gradove. Sa svih su strana stizale dramatične vijesti.

Ove godine imamo sasvim drukčije vremenske prilike. Lipanj je neobično svjež. Temperatura jedva prelazi ugodnih 25 stupnjeva, a noći su čak i svježe. Nekima je to baš super, a neki se žale i negoduju jer im fali više sunca. 

 

Iz kategorije: Vijesti