Datum objave: 11. Lipanj 2020

ŠIBENČANKA DUNJA VUČENOVIĆ U USPJEŠNOM ZNANSTVENOM TIMU / Prvima u svijetu prihvaćena metoda za brzo sekvencioniranje gena koronavirusa

Diana Ferić
Diana Ferić

Mlada znanstvenica, iz Šibenika dr.sc. Dunja Vučenović, koja već nekoliko godina živi i radi u Velikoj britaniji, u Cambridgeu članica je  istraživačkog  tima   koji je  prvi na svijetu dobio od američkog FDA (Food and Drugs Administration) potvrdu da se priznaje njihova metoda za brzo sekvencioniranje gena koronavirusa. Na to priznanje pretendirali su brojni  istraživački timovi cijelog svijeta, a njima se posrećilo da budu prvi. Inače, na tom znanstvenom projektu radilo je 50 znanstvenika u Cambridgeu i 300 i sestrinskoj tvrtki u SAD -u. Oni rade za američku kompaniju Ilumina Inc. koja je vodeća u svijetu u proizvodnji opreme, uređaja i softweara za sekvencioniranje gena odnosno analizu DNA. Dunja je u tom projektu, uz još troje kolega,  bila zadužena za matematičku obradu milijardu dobivenih podataka. O tome pišu i u današnjem online izdanju  Bloomberga.

 

Ta tehnologija omogućava organiziranje i promatranje genoma ili kompletnog seta gena koji su prisutni u stanici ili organizmu što će biti ključno za nastavak učenja i borbu protiv koronavirusa

Američka FDA  odobrila  im je kao prvima taj postupak koji u odnosu na sve ostale ima neusporedivo veću točnost i sigurnost dijagnoze, omogućava drastično jeftiniji postupak mjerenja, a rezultat je gotov za oko 10 minuta Američka Administracija predviđa da će se tom metodom testirati svakodnevno milijuni Amerikanaca primjerice na ulasku na aerodrom , u bolnicu ili na  radno mjesto.

Dr.sc. Dunja Vučenović je  još  prije obranjenog doktorata iz molekularne biologije u siječnju 2020 na londonskom Imperial Colegue, počela raditi u Cambridgeu (UK) Ekipa u Cambridgeu „pokriva“ Europu.

Molekularnu biologiju diplomirala je na PMF u Zagrebu, a područje njezinog znanstvenog djelovanja je bioinformatika.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3