Datum objave: 09. Lipanj 2020

ENERGETSKA OBNOVA VRTIĆA / Grad Šibenik nastavlja sa značajnim ulaganjima u predškolsku infrastrukturu

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik i službeno je završio projekt Energetska obnove zgrade Dječjeg vrtića „Građa“ te projekt Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića „Šibenski tići“. Tim povodom danas je ispred vrtića Šibenski tići na Šubićevcu održana konferencija za medije na kojoj su govorili gradonačelnik Željko Burić, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te Gorana Rakić, ravnateljica predškolske ustanove Smilje,  u sklopu koje djeluju vrtići Građa i Šibenski tići. Na današnjoj konferenciji za novinare, što je novost u Šibeniku, bila je i prevoditeljica za gluhe.

„Zahvaljujući ostvarenim bespovratnim sredstvima europskih fondova i nadležnih ministarstava, ali i značajnim ulaganjima od strane Grada, u predškolskom odgoju realiziran je čitav niz infrastrukturnih projekata.  Nakon obnove dječjeg vrtića Kućica te uređenja okoliša dječjeg vrtića u Zatonu, obnovili smo i vrtiće Građa i Šibenski tići, a u tijeku su radovi na energetskoj obnovi dječjeg vrtića Vidici. U svrhu poboljšanja  materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama u 2020. godini Grad Šibenik planira utrošiti 4.000.000 kuna za početak izgradnje potpuno novog, modernog opremljenog Dječjeg vrtića Ljubica u gradskoj četvrti Crnica. Izgradnja i obnova postojećih vrtića ostaje jedan od prioriteta Grada Šibenika“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta podsjetio je kakvi su sve radovi izvršeni na zgradama ova dva predškolska objekta.

„U skoro tridesetogodišnjem vijeku dječjeg vrtića Građa u održavanje zgrade uloženo je vrlo malo te je zgrada bila u derutnom stanju. Postavljena je toplinska izolacija vanjskih zidova i krovova, zamijenjen izvora svjetlosti, rekonstruiran postojeći sustav grijanja u sustav grijanja na prirodni plin te je ugrađen solarni kolektorski sustav. Projekt Energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića „Građa“ je sufinanciran europskim fondovima u ukupnom iznosu od 513.727,86 kn, a ukupna vrijednost svih projektnih aktivnosti iznosila je 761.381,97 kn.  Grad Šibenik europska sredstva povukao je i za projekt Energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića „Šibenski tići“ . Ukupna vrijednost svih projektnih aktivnosti iznosila je 1.624.030,33 kn, a projekt je sufinanciran iznosom od 1.082.578,07 kn.  U sklopu projekta postavljena je toplinska izolacija vanjskih zidova i krovova, zamijenjeni su prozori i vrata te rekonstruiran sustav grijanja.“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Ravnateljica predškolske ustanove Smilje Gorana Rakić zahvalila se Gradu na suradnji te odgojiteljicama i roditeljima na iskazanom strpljenju tijekom izvođenja radova. Istaknula je kako je u sklopu energetske obnove uređen i okoliš vrtića „Šibenski tići“, dok su radovi na okolišu vrtića „Građa“ trenutno u tijeku.

Kroz projekte energetske obnove, za koje je ostvario značajna europska sredstva,  Grad Šibenik do sada je uredio osnovnu školu Jurja Šižgorića, sportsku dvoranu Miminac, dječji vrtić Kućica te sportsku dvoranu Baldekin. Pripremljen je niz projekata energetske obnove koji će se prijaviti na Poziv za sufinanciranje projekata energetske obnove i korištenja OIE u zgradama javnog sektora, a koji će biti raspisan ove godine.

Riječ je  o zgradama: OŠ Petra Krešimira, OŠ Vrpolje, OŠ Vidici, područnih škola u Ražinama, Dubravi, Zatonu i na otoku Zlarinu, sportskom centru Ljubica te dječjem vrtiću Tintilinić.

IZVOR : Grad Šibenik

Iz kategorije: Vijesti