Datum objave: 04. Lipanj 2020

Stare razglednice Šibenika imaju sve veću cijenu na kolekcionarskom tržištu. Pojavile su se dvije skuplje od 600 kuna.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Još samo dva dana anonimni prodavač putem interneta nudi na prodaju zanimljivu staru razglednicu Crnica i Tvornice karbida. Početna cijena za tu raritetnu rukom koloriranu fotografiju je 80 eura odnosno, kako je navedeno u oglasu, 601 kuna. Još skuplja je razglednica šibenske obale koja je putovala 1914. godine. Prodavač za nju traži 680 kuna. Cijena joj je visoka možda i zbog pogreške u tekstu. Naime u gornjem desnom ugklu piče: SIBENIK Obala sa Hotel Krka.

Te dvije razglednice trenutno su najskuplje stare fotografije na globalnom kolekcionarskom tržištu. Cijena starih razglednica Šibenika inače nije visoka. Čak i neke vrlo stare razglednice imaju cijenu između 150 i 200 kuna, a niz zanimljivih razglednica nudi se po cijeni između 20 i 50 kuna.

Sudeći po podacima europski kolekcionari vole stare razglednice Šibenika jer se u pravilu prodaju vrlo brzo, a niska cijena daje do znanja da ih ima dosta te da je sačuvan znatan broj kopija tako da cijene variraju ovisno uglavnom o njihovoj očuvanosti.

Dvije razglednice koje su trenutno najskuplje različite su i ne mogu se uspoređivati. Ona za koju prodavač traži 680 kuna (tri muškarca poziraju na rivi uz brodove i hotel "Krka" u pozadini) već je viđena i nije osobita novost. Osim toga ona je putovala, a iz Šibenika ju 1914. godine je poslao mornar s ratnog broda S.M. Boot 14. Ta je razglednica crno bijela. S druge strane razglednica Crnica i Tvornice karbida, rukom je kolorirana, nije putovala i do sada nije bila poznata. Postoje razglednice Tvornice karbida snimljene s iste pozicije, ali ova je posebna između ostaloga i zbog ovalnog reljefnog udubljenja u kojem je otisnuta slika. Snimio ju je, kolorirao i distribuirao šibenski fotograf Antun Ciulić.

Osim na internetu, starim razglednicama i fotografijama Šibenika dosta se trguje nedjeljom na Britanskom trgu u Zagrebu.   

Iz kategorije: Vijesti