Datum objave: 02. Lipanj 2020

SUD REKAO NE MINISTRU ĆORIĆU / Odbijen zahtjev ministra Tomislava Ćorića za izuzeće sutkinje u slučaju tužbe dr.sc. Ljiljane Zmijanović

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić ima ovih dana puno briga jer je njegov potpis ključan na dva dokumenta oko kojih su nastale velike afere - izvoz hrvatske nafte u Mađarsku i druge MOL -ove podružnice te "vjetroelektrane" ,a ne ide mu dobro i u vezi sa slučajem nezakonitog izbora ravnateljice JU NP Krka na kojem on od početka inzistira.

Predsjednik Upravnog suda u Splitu Silvio Čović donio je Rješenje kojim je odbijen zahtjev za izuzeće sudca u postupku pred Upravnim sudom u Splitu po tužbi dr.sc. Ljiljane Zmijanović, kojom se preispituje zakonitost Rješenja ministra Tomislava Ćorića glede izbora ravnateljice NP Krka Nelle Slavice. Taj je zahtjev Sudu podnio upravo ministar Tomislav Čorić. Novo ročište zakazano je za 2. srpnja ove godine.

 Javnost je netremice čekala ročište 14. veljače na Upravnom sudu u Splitu povodom tužbe oko izbora ravnateljice NP Krka, opravdano očekujući konačno rasplet ovog, rijetko viđenog postupka i upornosti resornog ministra u forsiranju konkretnog kandidata, kojega je na zaprepaštenje javnosti, nakon poništenog Rješenja o imenovanju kao nezakonitog, ponovo imenovao.

Nakon što je dr.sc. Ljiljana Zmijanović podnijela novu tužbu ministar je, preko svog opunomoćenika zatražio izuzeće sutkinje koja je donijela Rješenje koje njemu nije po volji. U tom postupku ga zastupa  Igor Vuković koji je  bio je i član Povjerenstva koje je ocjenjivalo kompetencije kandidata, procjenjivalo njihove sposobnosti, imalo u rukama koncepcije upravljanja svih kandidata kod izbora ravnatelja JU NP Krka.

 

Predsjednik Upravnog suda je odbio zahtjev za izuzeće sutkinje smatrajući da ne postoje nikakvi razlozi za izuzeće, a iz obrazloženja toga rješenja se jasno daje razaznati kako Predsjednik Upravnog suda odlučujući o izuzeću ocjenjuje zahtjev Ministarstva kao moguće smjeranje ka odugovlačenju Upravnog spora.

"Ovdje valja podsjetiti i na to da je ministarstvo kod traženja izuzeća dalo sebi za pravo da komentira i način suđenja, odnosno odluku sutkinje o meritumu (predmetu raspravljanja), te se odlukom Predsjednika Upravnog suda istaklo da u postupku po zahtjevu stranke za izuzećem se ne ispituju sudske odluke, niti se one mogu mijenjati, a svatko tko smatra da mu je nezakonitim aktom suda povrijeđeno neko subjektivno pravo može pravnim lijekom od višeg suda zatražiti pravnu zaštitu, kao i da je upravo taj sud jedino ovlašten ocjenjivati zakonitost i pravilnost osporenih prvostupanjskih odluka, referirajući se na pritužbe ministarstva, a koji komentira suđenje pred Upravnim sudom u Splitu", kaže odvjetnik dr.sc. Ljiljane Zmijanović, njezin suprug Branimir Zmijanović.

 

Iz kategorije: Vijesti