Datum objave: 01. Lipanj 2020

PRIZNANJE PROF. DR. SC. ANTI PULIĆU / Po njegovoj VAIC metodi izmjeren intelektualni kapital u 11 najvećih europskih nogometnih klubova

Diana Ferić
Diana Ferić

Objavljen je u časopisu Corporate Governance and Organizational Behavior Review / Volume 4, Issue 1, 2020 0 znanstveni rad o rezultatima mjerenja intelektualnog kapitala u 11 najpoznatijih UEFA - inih nogometnih klubova od Real Madrida i Barcelone do Celtika  u razdoblju od 2010. do 2019. godine. Ono što je nama posebno  zanimljivo, osim činjenice da  je uočena vrijednost monitoringa takozvanog neopipljivog, intelektualnog kapitala u poslovanju, pa tako i u nogometu,  je to što je u tome primijenjena  VAIC analizu (Value Added Intellectual Coefficient), autor koje je dr.sc. Ante Pulić, porijeklom Šibenčanin koji je   prije nekoliko godina i preselio iz Zagreba u Šibenik.

Ta je njegova metoda, inače, jedna od metoda mjerenja intelektualnog kapitala koja se najčešće primjenjuje u svijetu. 

 Mjerenje intelektualnog kapitala u  poduzećima i drugim kolektivima pa tako i u nogometnim klubovima važna je jer jamči  povećanje efikasnosti poslovanja kroz kontinuirano osposobljavanje zaposlenika i mjerenje njihove učinkovitosti.

Naime,  intelektualni kapital se može procijeniti, moguće je njime upravljati i stalno  ga unaprijeđivati. Cilj mjerenja intelektualnog kapitala je  lociranje mjesta gdje se vrijednost efikasno ili neefikasno stvara, a sve u cilju postizanja većih poslovnih rezultata.

Najkraće rečeno,  koeficijent uspješnosti intelektualnoga kapitala koji se  mjeri metodom prof.dr.sc. Ante Pulića  odgovara na pitanje: s koliko rada je stvorena nova vrijednost, odnosno koliko se na jednu novčanu jedinicu (kunu) uloženu u zaposlene stvara dodane vrijednosti

Prof. dr. Ante Pulić prije umirovljenja je bio stalni je profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i gost prof. na ekonomskom fakultetu u Graz-u, Austriji u kojoj je vodio  i Centar za istraživanje i unapređivanje intelektualnog kapitala.

Sudjelovao je  na istraživačkim projektima diljem svijeta,a objavio je više 40 znanstvenih članaka i 6 knjiga. Prvi je profesor koji se u hrvatskoj počeo baviti problematikom intelektualnog kapitala.

Prema WoS (Web of Science) najcitiraniji hrvatski ekonomist.  

Iz kategorije: Vijesti