Datum objave: 30. Svibanj 2020

NA DANAŠNJI DAN PONOVNO SE SLAVI DAN DRŽAVNOSTI / Predsjednik Milanović položio vijence na spomenik žrtvama iz Domovinskog rata, u proslavi ne želi sudjelovati

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska danas, 30. svibnja slavi Dan državnosti, obilježavajući 30. obljetnicu od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti. Na ovaj datum 30. svibnja 1990. godine konstituiran je prvi demokratski izabran sabor. 

Predsjednik RH Zoran Milanović na Mirogoju je zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem položio vijenac na spomenik Zid boli. Polaganje vijenca na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana je izbjegao. Kazao je da je proslava Dana državnosti 30. svibnja predizborni skup HDZ-a

 

Nitko se zbog starog datuma nije bacao u trans, ali su ga prihvatili. Ovo je datum na koji je konstituiran prvi sabor, demokratski biran, ali još u Jugoslaviji. Sve fikcije koje smo kroz povijest živjeli, uvjeravajući sami sebe da je to kontinuitet hrvatske državnosti i prava na državu, to su ti veliki spomenici kraj puta. Današnji datum je jedan od tih spomenika no ne najvažniji i nevezan s hrvatskom državnosti', kazao je Milanović kojem je polaganje vijenca jedina protokolarna aktivnost danas.

Smatra da ovakvi dani moraju 'biti konsenzualni, ne žetonski'. 'To nije odluka o poticajima na uljanu repicu. Čestitali su mi kada sam došao Dan državnosti, ali mislim da si Hrvati ne čestitaju Dan državnosti. Ovo je moj stav i usprkos svojim stavovima sam dobio povjerenje građana. Isto mislim za povijesne uniforme. Ovo je iluzija mađarske garde. Oni su hapsili hrvatske velikaše', govorio je predsjednik.

Na pitanje bojkotira li proslavu Dana državnosti, odgovorio je: 'Bojkotiram? Ovo je predizborni skup i ovo je obećanje jedne političke garniture koje oni sada ispunjavaju. Po meni je takva odluka bojkot većine. Zvati ovo danom državnosti je jako pretenciozno. To su delikatne, emotivne stvari. Treba naći nešto što nikome ne smeta. Dan pobjede je važniji od 30. svibnja i prihvatljiv je većini građana', tumačio je.

Zamoljen da komentira izjavu Vladimira Šeksa da bi trebalo tražiti njegov opoziv jer bojkotira proslavu Dana državnosti, Milanović je kazao: Neka traži. Za gospodina Šeksa, kodno ime Sova, nitko nije glasao. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornosti za zločine u Osijeku'.

'Ovo nije golicalo maštu niti Sanaderu, niti gospođi Kosor, ne sjećam se niti da je Karamarko imao u program. Kupio si glasove žetonima i doći će netko drugi’, kazao je Milanović na Mirogoju.

Na pitanje o jučerašnjim uhićenima kazao je: ‘Uhićeno je jako puno ljudi, pola Vlade. Svi su stranački ljudi, to poprima epidemijske razmjere. Ne mogu komentirati jer sam vidio premalo. Želim vjerovati da DORH ima argumente za optužnicu', poručio je.

 

Predsjednici Republike, Vlade i Hrvatskog sabora Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković zajedničke su vijence položili na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, pred spomenikom „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“, te pred Središnjim križem branitelja.

Predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, bez predsjednika Republike Milanovića, položili su vijence i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Polaganjem vijenaca počelo je cjelodnevno obilježavanje Dana državnosti u okviru kojega će se služiti sveta misa za Domovinu, održati „Velika smjena straže na Trgu svetog Marka“ te svečani večernji koncert ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Misu za Domovinu u crkvi svetog Blaža predvodit će kardinal Josip Bozanić.

Središnja svečanost Dana državnosti započet će kratko prije podneva ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad Zagreba.

Na Markovom trgu u podne će uslijediti svečana ceremonija Velike smjene straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH te prigodan glazbeni program.

Zagrepčani će od 17 sati moći uživati i u prigodnom koncertu koji će na Sveučilišnoj livadi, kraj fontana, održati Jazz orkestar Hrvatske vojske.

Umjesto 25. lipnja, Hrvatska ove godine, nakon gotovo dva desetljeća, Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja.

Slavi ga na 30. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Tim činom, započeo je i proces osamostaljenja Republike Hrvatske zbog čega se taj datum smatra prekretnicom u novijoj hrvatskoj povijesti, prenosimo s tportala.

FOTO: HINA

Iz kategorije: Vijesti