Datum objave: 26. Svibanj 2020

SELEKTIVNA POMOĆ GOSPODARSTVU / U lipnju Vlada nastavlja pomagati tvrtkama, ali ne onima koje isplate dividendu i koje imaju pad prometa manji od 50 posto

Diana Ferić
Diana Ferić

NA SJEDNICI Gospodarsko-socijalnog vijeća, koja je trajala dva i pol sata, raspravljalo se o novom paketu mjera pomoći gospodarstvu.

Za sada je na stolu prijedlog vlade da se kroz postojeće mjere nastavi pomoć i nakon lipnja, ali samo za tri sektora. Pravo na pomoć kroz isplatu 4000 kuna radničke plaće iz proračuna i otpis potraživanja trebale bi imati tvrtke iz tih sektora koje će imati pad prihoda veći od 50 posto. 

Poduzetnici, pak, smatraju da bi pomoć trebalo proširiti na sve sektore koji imaju takav pad prihoda i upozoravaju da ekonomski problemi tek počinju.

Novi paket gospodarskih mjera komentirali su iz udruge Glas poduzetnika. Poručuju da neće odustati od borbe za prava svih poduzetnika koji su pogođeni posljedicama epidemije koronavirusa.

Ministar Aladrović otkrio je za RTL za koga mjere idu dalje.

"Ono što je naša ideja i naš prijedlog, da za mjesec lipanj, da za samo one najugroženije grane ostavimo konzumaciju mjera kakva je bila do sada. To su - ugostiteljstvo i hotelijerstvo, prijevoz putnika i organizatori kulturnih, sportskih i drugih događanja. Kriteriji su pad prihoda veći od 50 posto. Ovo su najugroženiji sektori", poručio je Aladrović, piše Index.hr.

Tko isplati dobit, nema pravo na potporu

Na pitanje o tome razmišlja li se i uvesti skraćeno radno vrijeme, ministar kaže:

 

"To je jedna od tema koje smo otvorili. Očekujemo da će u ponedjeljak EK izdefinirati više pravila. Možemo razgovarati o tome da se uključimo. To je jedna od ideja. Tako bi zaštitili također neke koji su ugroženi. To je sljedeća mjera o kojoj ćemo razgovarati", kazao je Josip Aladrović za RTL. 

"Tu je i zabrana isplate dividendi i dobiti za njih do kraja 2021. jer smatramo da nije oportuno ne koristiti zadržanu dobit i očekivati državnu pomoć. To je društveno odgovorno ponašanje", zaključio je Aladrović.

Sindikati: Nedjeljom se ne treba raditi

Čelnici sindikata komentirali su današnju odluku Stožera civilne zaštite da nedjelje ponovno mogu biti radne. Oni smatraju da se nedjeljom ne bi trebalo raditi.

"To je politička odluka, sasvim jasno, očito su na to odlučili zbog pritiska od poslodavaca, a i da pokažu da njihova odluka nije bila vezana uz ništa drugo nego epidemiološke mjere. Nama je to kao takvo neprihvatljivo, znate da smo se mi kao sindikati snažno borili protiv rada trgovina nedjeljom i blagdanom, i dalje nastavljamo u istom pravcu", kaže Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata.

"Kako god to bila politička odluka tako očekujemo i političku odluku ove tehničke vlade da se konačno pusti u javnu raspravu nacrt prijedloga Zakona o ograničavanju rada u trgovini pa neka taj zakon bude predmet rasprave političkih stranaka u kampanji pa neka se svatko obveže da će takav zakon ako dođe na vlast i donijeti", ističe predsjednik GSV-a i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: