Datum objave: 24. Svibanj 2020

VELIKI USPJEH PROF. DR.SC. SAŠKA JOVEVA, PO MAJCI ŠIBENČANINA / Predvodio tim koji je u petak uspješno izveo prvu transplataciju srca u Sjevernoj Makedoniji

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvu  transplataciju srca u Sjevernoj Makedoniji uspješno je izveo  na Univerzitetskoj klinici za državnu kardiohirurgiju u Skoplju tim liječnika na čelu s dr.sc. Saškom Jovevom, predstojnikom te klinike koji je po majci Šibenčanin  i vrlo je vezan za Šibenik. U njegovom timu bio je i dr.sc. Žan Mitrev, direktor istoimene  privatne klinike u Skopju koji je također , u neku ruku vezan za Šibenik. Za prošlogodišnjeg posjeta šibenskog izaslanstva Skopju bio im je domaćin,a u razgovoru sa šibenskom gradonačelnikom Željkom Burićem iskazao je i spremnost na suradnju sa Šibenikom.  

Operacija je izvedena u  petak navečer i trajala je šest sati, a izveo ju je tim kardiohirurga u kojem su bili Saško Jovev, Žan Mitrev, Aleksandar Nikolić i anesteziolog Maja Mojsova.

Donator srca je preminula 43-godišnjakina, a srce je presađeno 54-godišnjem pacijentu.

"Ova je transplatacija vrh uspjeha  makedonske kardiokirurgije, osobito Univerzitetske klinike koja je uvela nit modernih metoda  poput heart failure programa, ugradnje mehaničke potpore, hibridne procedure i mnoge druge.  Ovo je veliki uspjeh za relativno malu zemlju  jer nakon ove transplatacije možemo reći da radimo sve što se danas radi u modernoj medicini". kazao nam je dr.sc. Saško Jovev.

Prof. dr.sc Saško Jovev, kardiokirurg  radio je i u kilnikama širom svijeta,a usavršavao se u Švicarskoj  kod prof. dr. Marka Turine, velikog kirurga, najpoznatijeg Hrvata u svijetu kardiokirurgiji te u Njemačkoj.

Iz kategorije: Vijesti