Sidebar Menu

Datum objave: 22. Svi 2020

KOMEMORACIJA RADI KONČARU I DRUGOVIMA / Obilježena 78. obljetnica, bili i predstavnici Grada Šibenika, ali to nije zabilježeno na stranicama Grada

Diana Ferić
Diana Ferić

Obilježena je danas 78. obljetnica streljanja Rade Končara i drugova u Spomen parku na Šubićevcu , u organizaciji Udruge antifašista Šibenik. Fašisti su tih mjeseci streljali 43 partizana i njihovih pristaša. Ukupno je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno 729 građana Šibenika . U ime Grada Šibeniku vijenac na spomeniku na Šubićevcu položio je dogradonačelnik Danijel Mileta, a nakon kratke ceremonije kolona od pedesetak ljudi položila je cvijeće na stupove na kojima su streljani Rade Končar i ostali partizani, ali indikativno je je da to događanje nije objavljeno na službenim stranicama Grada Šibenika.

 

Čelni čovjek šibenskih antifašista, Zoran Restović, na komemoraciji je rekao:

"Mnogi današnji revizori povijesti ih nazivaju pobunjenicima, kako bi valjda dali legitimitet fašističkim tvorevinama na ovom području nastalim za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao što su fašistička Italija s okupiranom Dalmacijom, NDH ili njemačka okupaciona zona. Njihove drugove proglašavaju zločincima, a sam naziv partizan postaje nepoželjan, postaje sinonim za one druge. 

Kako ne mogu valjda NDH braniti kao želju hrvatskog naroda, makar pred svijetom i radi svijeta, onda njene vojnike, ustaše koljače, najgore fašističke i nacističke sluge, nazivaju hrvatskom vojskom, koja je, eto, nevina  stradala nakon 9. maja, Dana pobjede. I tako ih nazivaju svi, i novinari, televizija, saborski zastupnici i udžbenici povijesti, razne komisije i povjesničari instituta i profesori s fakulteta", isttaknuo je Restović.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam