Sidebar Menu

Datum objave: 21. Svi 2020

PRIČA IZ HRVATSKE / Izgradili bespravno kuću s bazenom na nenaseljenom otoku, izdaju je turistima za 50 000 kuna dnevno, nadležne službe sve znaju, ali ne reagiraju zbog birokratskih razloga

Diana Ferić
Diana Ferić

Portal Telegram.hr dobro je uboo temu s nelegalno izgrađenom kućom s bazenom na nenaseljenom otoku Zmajanu na kojem gradnja nije dopuštena, ali su težište stavili na priču o najbogatijoj HDZ - ovoj saborskoj zastupnici Branki Juričev Martinčev čiji je muž suvlasnik katastarske čestice na kojoj se to dogodilo no afera je još puno složenija jer očito da su sve nadležne službe znale za taj slučaj, ali svakoj kao treba još nešto da bi reagirala, a za to vrijeme inozemni investitor taj objekt izdaje turistima za 50 000 dnevno.   

Za ilegalnu gradnju na otoku Zmajanu pored Vodica, na adresu naše redakcije počele su stizati informacije još u ljeto 2018. godine. Fotografije i videomaterijale gradnje proslijedili smo i nadležnim institucijama, no naišli smo samo na izbjegavanje odgovora, preusmjeravanje odgovornosti i potpuno ignoriranje, piše danas portal Morski.hr.  

 

Priča o ilegalnoj vili s bazenom koja se na tom otoku iznajmljuje za 50 tisuća tjedno, tek sad ima potpuni (bes)misao. Osim što je protuzakonito izgrađena, mediji otkrivaju da je jedan od vlasnika zemljišta na tom otoku je i suprug saborske zastupnice i bivše vodičke gradonačelnice Branke Juričev Martinčev.

Tragom priče koju objavljuje Telegram vratili smo se u arhiv portala Morski HR da bi kronološki složili upite i pokušaje dobivanja odgovora od nadležnih institucija.

Vodičanin koji nam je poslao snimke prepričao nam je u ljeto 2018. godine svoj razgovor s radnikom koji je čuvao gradilište:

– Zemlju od par desetaka tisuća kvadrata, tj. prostor uvale Smetnja mala, pa sve do uvale Smetnja vela, prodao je lokalni Kaprijanin za 120.000 eura. Kupac je bio Ukrajinac, Židov koji živi u Njemačkoj gdje ima građevinske firme i jednu firmu solarnih panela u Kini. Radnici njegove firme prave kuću, a jedini naši su ekipa iz Tribunja koja lijepi kamen na fasadu. Mali žuti bager i viljuškar prisutni su kao mehanizacija. Riva napravljena prošle godine uz odobrenje (vjerojatno bivše) gradonačelnice, da bi brod s materijalom uopće mogao pristati. Temelji su također napravljeni prošle godine. Netko od lokalaca je prijavio inspekciji koja je dolazila, daljnji proces nepoznat, a kuća izgleda kao da su radnici otišli na pauzu – kazao nam je autor ovih snimki, nakon čega smo krenuli u uzaludan pokušaj istraživanja cijele priče.

Kronologija ignoriranja

Dobivene informacije i dojavu o mogućoj protuzakonitoj gradnji, pokušali smo provjeriti na nizu adresa. Kontaktirali smo Grad Vodice, slali pisane upite u Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju i Službu za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove Šibensko-kninske županije, Građevinsku inspekciju i naposljetku Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Najprije doznajemo da Zmajan nije otok na kojem je dozvoljena bilo kakva gradnja, tek objekt do 12 kvadrata, poput alatnice, odnosno poljoprivredne kućice.

Iz Županijskog ureda za prostorno uređenje upozorili su nas da ako želimo odgovor odmah, upit pošaljemo poštom, jer mailove ne otvaraju. Na pitanje službenici u pisarnici kako je to moguće 2018. godine, odgovor je bilo da ih otvaraju jedan put u 10 dana, jer, citiramo: „tko će čitati tolike mailove, znate li koliko ih dobijemo, a nas je troje“. Kako su nam tada kazali, pročelnica ureda tada je bila na godišnjem odmoru, a nju pak zamjenjivao župan, do kojeg nismo uspjeli doći.

 

Dalje, smo se obratili Uredu državne uprave u Šibensko-kninskoj  županiji i iz Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove dobili odgovor da se javimo prethodnoj službi koja ne čita mailove i još na neke adrese:

“U vezi  vašeg  upita  da  li je  zatražena legalizacija  objekata   koji  se  grade  na otoku  Zmajanu, u  vezi  s  navedenim  možete  se javiti sa upitom  Šibensko-Kninskoj  županiji.Upravnom odjelu za prostorno  uređenje i  gradnju koji  je  nadležan za donošenje rješenja o legalizaciji  objekata. Glede inspekcijskih službi i obavljanja poslova  iz njihove  nadležnosti u  vezi  s  gradnjom objekata kao i bespravnom gradnjom za  navedeno  je nadležno Ministarstvo  graditeljstva i prostornog  uređenje  Republike  Hrvatske-Građevinska  inspekcija. U nadležnosti  ovog  ureda  nije  donošenje rješenja o legalizaciji  objekata  , a niti je  ovaj  ured  nadležan  za  nadzor  bespravne  izgradnje objekata”, pojasnila nam je voditeljica Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove, Senka Grubišić.

Upit smo poslali Građevinskoj inspekciji, a od njih nakon mjesec dana od upita dobili sljedeći odgovor:

“Poštovani, na pitanja novinara u ovom Ministarstvu odgovara glasnogovornica, pa Vas molimo da se obratite na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.S poštovanjem, Uprava za inspekcijske poslove, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja”.

I onda smo 11. rujna 2018. godine Ministarstvo graditeljstva pitali ista pitanja:

Je li zatražena legalizacija objekta? S obzirom da je preko starijih zračnih/satelitskih snimki (Google Earth) vidljivo kako na toj lokaciji nije bilo objekta iste veličine, je li na terenu bila inspekcija kako bi provjerila stanje? Bageri su i na Obonjanu. Možete li nam reći što se tamo gradi i jesu li izdane adekvatne dozvole? U prilogu kao dokaze šaljemo tri fotografije sa Zmajana i jednu s Obonjana i molimo žuran odgovor kako bismo u članku imali sve pravodobne informacije.

Odgovor nije stigao do danas. A onda su mediji objavili da se ilegalna vila s bazenom na Zmajanu iznajmljuje za 50 tisuća kuna tjedno! Nazvali smo glasnogovornicu Ministarstva graditeljstva, da je podsjetimo na jedan davno poslan mail. Ubrzo je stigao odgovor.

Odgovor iz Ministarstva – dvije godine nakon upita

“Nastavno na današnji telefonski razgovor možemo reći kako nam u ovom trenutku nije poznat razlog zašto odgovor na svoj upit niste dobili. Vjerojatno nam je u količini mailova koji i inače zaprimamo na dnevnoj bazi greškom promakao i ovim putem se ispričavamo zbog toga.

Da li je postupanja građevinske inspekcije na predmetnoj lokaciji bilo u ovom trenutku ne možemo odgovoriti jer građevinska inspekcija više nije u sastavu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja već Državnog inspektorata stoga bi se za sva pitanja vezana uz eventualno postupanje inspekcije trebali obratiti Državnom inspektoratu.

Što se pak rješavanja postupaka legalizacije tiče, isto je u nadležnosti upravnih odjela gradova odnosno županija stoga bi tu informaciju trebali zatražiti od lokalne samouprave”, stoji u odgovoru glasnogovornice Ministarstva graditeljstva Valentina Vincek.

I tako smo upućeni na naše prve sugovornike, iste one, koji 2018. godine nisu čitali mailove, već upite primaju poštom, napisao je Jurica Gašpar s portala Morski.hr.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam