Datum objave: 20. Svibanj 2020

DOBRA VIJEST / Sva djeca mogu u školu i vrtiće, a roditelji ne moraju potpisivati nikakve izjave no propisane su posebne epidemološke mjere

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kako je prema trenutačnoj epidemiološkoj situaciji sigurno da se sva djeca vrate u vrtiće i škole, ali pridržavajući se posebnih uputa za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom. Upute se odnose na rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi od 25. svibnja 2020.

"Ne preporučuje se da se uzima izjava od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu vezano za ove upute. Roditeljima treba omogućiti naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu", piše u uputama HZJZ-a.

Uz uobičajene mjere fizičke distance i održavanja higijene HZJZ je napisao upute o organizaciji rada i prostora te radu s djecom. Djeca ne trebaju nositi zaštitne maske, a roditelji su im dužni svaki dan mjeriti temperaturu prije odlaska u školu. Ako imaju znakove bolesti, djeca ne idu u školu ni vrtić.

"Djecu treba učiti i podsjećati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta; u skladu s njihovom razvojnom dobi.

Djecu treba poticati da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom ili
papirnatom maramicom koju poslije trebaju baciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju trebaju okrenuti lice od drugih osoba te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju", piše u uputama te se dodaje kako se treba izbjegavati dijeljenje pribora za jelo i piće, a u radu treba koristiti igračke i opremu koja se može lako oprati deterdžentom i vodom.

Ključni propisi i uvjeti prema kojima škole i vrtići trebaju organizirati rad jesu:

  1. Treba se pridržavati fizičke udaljenosti od 1,5 m, iz čega proizlazi da prosječnoj učionici može biti od 15 do 20 učenika. No, veličina grupe nije ograničena.
  2. Ako je više učenika u razrednom odjelu, ravnatelj organizira rad u većoj prostoriji ili dijeli razredni odjel u dvije grupe i pri tome se savjetuje s lokalnim stožerom civilne zaštite.
  3. Roditelji ne potpisuju izjave i mogu slati djecu u školu bez obzira na svoj radni status. 
  4.  Djeca mogu dolaziti u školu samostalno ili u organiziranom prijevozu
  5. .U razrednoj nastavi izvode se svi nastavni predmetni, ali TZK se i dalje izvodi samo na otvorenom prostoru.
  6. Škole su otvorene za sve učenikerazredne nastave od ponedjeljka 25. svibnja, ali moguće je da se učenici uključe u grupe i naknadno.

Nastavlja se i upis u škole

U srijedu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo kako je moguće nastaviti i aktivnosti za upis djece u prve razrede, također uz posebne mjere:

  1. Održavati fizičku udaljenost (najmanje 1,5 m).
  2. Pojačati higijenu ruku (dezinfekcija ruku kod ulaska u ustanovu i izlaska iz nje) te, ako je moguće, koristiti vlastitu kemijsku olovku prilikom pisanja testa.
  3. Odgoditi dolazak djece i roditelja s povišenom tjelesnom temperaturom i/ili respiratornim smetnjama te osoba sa sumnjom na zarazu COVID-19.
  4. Redovito prozračivati prostorije.

Izvijestili su i da se očekuje objava Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava koja će omogućiti pomicanje rokova i provođenja dijela postupaka na daljinu.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: