Datum objave: 20. Svibanj 2020

BESPRAVNA GRADNJA NA ZMAJANU / Portal Telegram otkrio aferu s gradnjom vile s bazenom na nenaseljenom otoku s kojom je povezao i saborsku zastupnicu Branku Juričev Martinčev

Diana Ferić
Diana Ferić

Moderna kuća s bazenom bespravno je podignuta na otoku Zmajanu, koje nije građevinsko područje i to na katastarskoj čestici suvlasnik koje je suprug Branka Juričev Martinčev, HDZ-ove zastupnice u upravo raspuštenom Hrvatskom saboru, jedne od najbogatijih u tom sazivu Sabora, zastupnika, kako su je, nakon što su zastupnici objavili imovinske kartice, obilježili mediji. O tomu piše portal Telegram. hr. Najveći dio čestice je u vlasništvu njemačke tvrtke Casada Group iz Paderborna

BAJKOVIT OTOK NA KOJEMU NIJE DOPUŠTENA GRADNJA

Otok Zmajan je nenastanjen, ondje nije dopuštena bilo kakva gradnja, osim vlasnicima OPG-ova koji imaju više od 30.000 m² zemljišta i bave se poljoprivredom ili stočarstvom i to isključivo za gospodarske objekte. Vlasnik spomenute šume, navedeno je imovinskoj kartici HDZ-ove zastupnice, njen je suprug, no tek u jednoj osamnaestini.

Ta čestica ukupne površine 18.166 m², ima četiri vlasnika (tri fizičke i jednu pravnu osobu), među kojima je suprug saborske zastupnice. Čestica nije razdijeljena, pa se iz zemljišnih knjiga ne može vidjeti na čijem je dijelu ona bespravno izgrađena kuća s bazenom.

GRADSKI PROČELNIK DEMANTIRA NAVODE HDZ-OVE ZASTUPNICE

U razgovoru za Telegram Branka Juričev Martinčev tvrdi kako kuća ne pripada njenoj obitelji niti se nalazi na dijelu čestice koji pripada njenom suprugu. Kaže kako su geodeti obavili mjerenja i kako će to biti vidljivo i u gruntovnici, kada dio čestice dobije svoj posebni katastarski broj. Dodaje da zna za postojanje te kuće, da ju je vidjela kada je onamo dolazila na kupanje, a na naš upit je li prijavila očito bespravnu gradnju, odgovorila je:

“Što se tiče građevine i rada nadležnih službi, mogu reći da sam nakon saznanja tražila i dobila informaciju kako nadležne službe već vode postupak, od ranije”.

S obzirom na to da otok Zmajan administrativno pripada u granice Grada Vodice, a da je prije stupanja na zastupničku dužnost Branka Juričev Martinčev ondje bila gradonačelnica u dva mandata, obratili smo se na tu adresu. Odgovor koji nam je poslao gradski pročelnik Marko Lugović više je nego zanimljiv i na neki način demantira ono što je Telegramu izjavila bivša gradonačelnica Vodica i zastupnica IX., raspuštenog saziva Hrvatskog sabora.

JOŠ JEDNA POTVRDA: ‘NA TOJ ČESTICI NIJE DOZVOLJENA GRADNJA’

Lugović u odgovoru na Telegramov upit kaže kako su ”u arhivi Grada Vodica pronašli zahtjev vezano za trgovačko društvo Casada Adriatic d.o.o., a koji se odnosio na potvrdu o namjeni katastarske čestice 2900 k. o. Prvić i to je jedini kontakt za koji znamo da smo imali s navedenim društvom”. Iz dostavljenog dokumenta vidi se da je spomenuta tvrtka 21. srpnja 2014. – dakle, prije gotovo šest godina – Gradu Vodice, u vrijeme dok je gradonačelnica bila Juričev Martinčev, podnijela zahtjev za izdavanje potvrde o namjeni čestice.

Tražili su odgovor je li čestica 2900 (čiji je dio, rekli smo, u posjedu supruga HDZ-ove zastupnice) unutar ili izvan građevinskog područja prema planu prostornog uređenje Grada Vodica”. Odgovoreno je vrlo jasno: ta se čestica ”nalazi izvan građevinskog područja naselja Grada Vodica”.

PROCEDURA JE POKRENUTA TEK NAKON TELEGRAMOVE DOJAVE

S obzirom da smo u Grad Vodice poslali i fotografije sporne kuće i bazena, iz odgovora koji smo dobili čini se, njima je bio prvi glas da se u susjedstvu, na otočiću gdje je zabranjena gradnja, nalazi i prostrana kuća s bazenom i uređenim prilazom.

”Kako se ovdje radi, koliko vidimo, o klasičnoj gradnji koja nije u našoj nadležnosti, jedino što mi možemo napraviti jest izaći na teren, napraviti zapisnik, foto zapis i proslijediti nadležnom tijelu, a koju proceduru smo već i pokrenuli temeljem dostavljenog nam maila i fotografija s vaše strane”, stoji u odgovoru pročelnika Lugovića.

Neobično je, dakle, da zastupnica Juričev Martinčev tvrdi da je ”nakon saznanja tražila i dobila informaciju kako nadležne službe već vode postupak”, a iz grada u kojem je bila gradonačelnica, tek nakon Telegramove dojave o bespravnoj gradnji na jadranskom otočiću, u uvali Zaražanj, pokreću proceduru, izlaze na teren, prave zapisnik i foto-elaborat.

INSPEKCIJSKI POSTUPAK PREKINUT JE U SIJEČNJU 2019.

U Gradu Vodicama pravdali su se kako poslovi gradnje i prostornog uređenja nisu u nadležnosti komunalnog redarstva već građevinskih inspektora pa smo se obratili Državnom inspektoratu. I odatle je stigao zanimljiv odgovor.

”Nakon provedenog inspekcijskog očevida 19. rujna 2016. doneseno je rješenje o uklanjanju armirano-betonske temeljne ploče, izvedene na k.č.br. 2900, k.o. Prvić, izvan građevinskog područja”, stoji u odgovoru iz kojeg je vidljivo da je gradnja kuće s bazenom već tada započela. No, kažu u Državnom inspektoratu, na njihovo je rješenje uložena tužba, koja je odbijena.

Međutim, navode dalje u odgovoru na Telegramom upit, ”investitor je 28. lipnja 2018. godine zatražio od Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije izdavanje rješenja o izvedenom stanju za nezakonito izgrađenu zgradu. Na zahtjev stranke od 7. siječnja 2019. godine građevinski inspektor je prekinuo inspekcijski postupak do donošenja pravomoćnog rješenja”.

POKUŠAJ LEGALIZACIJE VEĆ IZGRAĐENE ZGRADE

Dakle, zgrada na otočiću Zmajanu u međuvremenu je završena, a uz nju i bazen, a u Državnom inspektoratu kažu kako su prekinuli inspekcijski nadzor, jer čekaju pravomoćno rješenje. Obratili smo se Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije, kako bismo saznali kada se to pravomoćno rješenje može očekivati. I od njih je stigao iznimno zanimljiv odgovor.

Potvrđuju kako je njihovom Upravnom odjelu podnesen zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za zgradu čija građevinska bruto površina nije veća od 100 m² stambene namjene, u uvali Zaražanj, na otoku Zmajanu, te da je podnositelj zahtjeva tvrtka Orut iz Tribunja.

”Uz zahtjev nije podnesen niti jedan zakonom propisani dokument potreban za odlučivanje. Priložena je samo punomoć odvjetniku, radi zastupanja u postupku tzv. legalizacije predmetne zgrade. S obzirom da je zahtjev podnesen u novom roku, nije uzet u rješavanje, do danas, zbog drugih predmeta, zaprimljenih 2013. godine, koji imaju prednost u rješavanju”.

NAJVEĆI DIO ČESTICE U VLASNIŠTVU JE NJEMAČKE TVRTKE

Za mjesec dana bit će, dakle, pune dvije godine kako predmet čuči u ladici, odnosno skoro četiri godine otkako je primijećeno da je na otočiću Zmajanu započela ilegalna gradnja kuće s bazenom, na kojem je, kao što smo rekli, zabranjena svaka gradnja.

Do kraja svibnja ove godine, kažu u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije, uzet će predmet u rješavanje, tako što će pozvati opunomoćenika investitora da dostavi potrebnu dokumentaciju, a ne bude li to učinio, njegov zahtjev bit će odbijen.

Telegram je razgovarao s Ivanom Ninićem članom uprave tvrtke Orut koja se spominje kao investitor s obzirom da je u zemljišnim knjigama kao vlasnik najvećeg dijela čestice na kojoj je bespravno sagrađena kuća a bazenom spominje tvrtka Casada Adriatic. Ta tvrtka, kao i tvrtka Orut, u stopostotnom je vlasništvu njemačke firme Casada Group iz Paderborna, koja se pak, među ostalim, bavi proizvodnjom fotelja za masažu, a u novije vrijeme i zaštitnih maski.

KUĆA ĆE SE, DOZNAJEMO, USKORO POČETI IZNAJMLJIVATI

Ninić je za Telegram rekao kako se kuća na Zmajanu trenutno vodi kao gospodarski objekt, ali da će, čim prestane opasnost od pandemije, služiti u turističke svrhe: bit će dakle ponuđena u najam.
I tako dok institucije sustava, od Grada Vodica, do Državnog inspektorata i Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije već četiri godine jalovo postupaju, na zaštićenom jadranskom otoku, na kojem je gradnja zabranjena, nikla je kuća koja će vjerojatno oglašavati kao idilična oaza mira u netaknutoj prirodi na jadranskom otoku, zaklonjena šumom, na čestici u prvom redu do mora.

Možda će uz bazen, kako bi odmor na Jadranu bio priča iz snova, biti i fotelja za masažu, kakve proizvodi njemačka tvrtka, navodni vlasnik najvećeg dijela parcele, uz bok s onih 1000 metara četvornih šume u vlasništvu supruga dojučerašnje saborske zastupnice HDZ-a, Branka Juričev Martinčev, prenosimo s portala Telegram.hr.

Iz kategorije: Vijesti