Datum objave: 18. Svibanj 2020

KRENUO PROJEKT ŠIBENIK GRAD "NULA OTPADA" / Upućen poziv djeci da izrade crteže koji će krasiti tri pametna Big Belly kontejnera

Diana Ferić
Diana Ferić

Objavljen je kreativni natječaj za šibenske osnovnoškolce čime su  službeno započele prve aktivnosti projekta Šibenik Zero Waste City, kroz koji će se u ovoj i sljedećoj godini na zanimljive i kreativne načine educirati građane o važnosti recikliranja otpada  i zaštiti okoliša, a grad Šibenik obogatiti infrastrukturom za odgovorno gospodarenje otpadom.

Brojne ekološke aktivnosti predvodit će udruga Mladi u Europskoj uniji, kao nositelj projekta, u suradnji s Gradom Šibenikom, javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik.

„Zadovoljstvo nam je predvoditi projekt koji objedinjuje neke od ključnih ciljeva naše udruge, kao što su promicanje, razvitak i unapređenje informiranosti mladih te zaštita prirode i okoliša. Situacija s pandemijom koronavirusa bila je sigurno neočekivani šok za sve, ali ipak vjerujem kako je veliki broj građana počeo više promišljati o stvaranju održivije budućnosti za generacije koje dolaze. Stoga smo pokrenuli kreativni natječaj i pozivamo roditelje talentiranih osnovnoškolaca i samu djecu da podjele s nama crteže koji prikazuju njihovu viziju svijeta bez otpada. Osim što se djeca mogu na kreativan način zabaviti u trenutnoj situaciji ograničenog kretanja, njihovi crteži će pomoći promociji važnosti odgovornog ponašanja prema okolišu“, istaknuo je Matej Matić iz udruge Mladi u EU.

Natječaj za osnovnoškolce bit će otvoren od 18. svibnja do 7. lipnja i dostupan na službenim web i Facebook stranicama udruge Mladi u EU. Žiri će činiti predstavnici sudionika u projektu: Francesco Lombardi (udruga mladih ''Mladi u EU''), Nastia Alfier (Društvo arhitekata Šibenik), Ivana Spahija (Zeleni grad Šibenik d.o.o.) i Vera Jergović Bolanča (JU Tvrđave kulture Šibenik), koji će odabrati dva najbolja rada, dok će o trećem odlučiti građani pomoću broja prikupljenih like-ova na Facebook stranici Udruge Mladih u EU, gdje će biti objavljeni svi pristigli radovi. Pobjednički radovi uljepšat će tri Bigbelly pametna kontejnera za otpad koji će biti postavljeni na šibenskim ulicama.

„Edukativne aktivnosti građana samo su dio doprinosa uspješnijem gospodarenju otpadom u Šibeniku. Osim samih građana, veliki dio zagađenja na šibenskim ulicama i plažama generiraju brojni turisti koji tijekom sezone posjete grad. Stoga je od iznimne važnosti osigurati i adekvatnu infrastrukturu za gospodarenje odpadom, čemu ovaj projekt svakako nastoji doprinijeti“, naglasio je Matić.

Bigbelly rješenja, zahvaljujući ugrađenoj preši, znatno povećavaju kapacitet kontejnera, a pomoću sustava dojave signaliziraju kada ih je potrebno isprazniti te tako štede vrijeme i financijska sredstva. Osim tri Big Belly kontejnera, u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Zeleni Grad Šibenik i Tvrđavom kulture, na tvrđavama sv. Mihovila i Barone bit će postavljeno 15 kanti za odvajanje otpada te dodatnih 20 kontejnera za odvajanje otpada na šibenskim plažama.

S obzirom da je Šibenik i od strane UNICEF-a prepoznat kao grad djece koji svake godine promovira sve oblike dječjega umjetničkog stvaralaštva, u slučaju normalizacije situacije i ponovne revitalizacije društvenih događanja, veliki dio edukativnih aktivnosti ovoga projekta bit će usmjeren prema djeci i mladima. Kako bi se poticala svijest o važnosti zaštite okoliša od najranije dobi, u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik organizirat će se kreativne eko radionice koje će biti dio edukativnog programa ustanove Moja tvrđava znanja, a održavat će se u prostorima Tvrđave Barone i Tvrđave sv. Mihovila. Također, tijekom godine održat će se akcije čišćenja šibenskih plaža, a eko radionica projekta Šibenik Zero Waste City postat će centralni dio edukativnog programa popularnog adventskog događanja za djecu Adventurica.

Projekt Šibenik Zero Waste City u potpunosti financira The Coca-Cola Foundation, zaklada usmjerena unaprjeđenju života u  zajednicama u kojima posluje tvrtka Coca-Cola.

Iz kategorije: Vijesti