Datum objave: 12. Svibanj 2020

JOŠ JEDAN SKANDAL U KBC SPLIT / Zamijenili pacijente, ravnatelj bolnice Julije Meštrović podnio ostavku

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog zamjene pokojnika u KBC Split ravnatelj te bolnice Julije Meštrović podnio je ostavku..

"Nisam imao izbora, stvari su se tako zaredale i takve su naravi da je ostavka na dužnost ravnatelja stvar mog profesionalnog i osobnog morala", komentirao je jučer za Slobodnu Dalmaciju dr. Julije Meštrović. O ostavci će odlučiti Vijeće KBC-a Split i ministar Beroš.

Beroš je već sinoć komentirao slučaj, kako piše Index.hr.

"Zbog izvanrednog događaja o kojem sam obaviješten od ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Split, prof. dr. sc. Julija Meštrovića, došlo je do zamjene identiteta dviju pacijentica, od kojih je jedna preminula. Prije svega izražavam iskrenu sućut obiteljima zbog nanesene boli, a kao ministar zdravstva poduzet ću sve potrebne aktivnosti i mjere kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za nemili događaj. Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva danas će započeti obavljanje nadzora u KBC-u Split, a o utvrđenome će javnost biti pravovremeno obaviještena", komentirao je Beroš.

Dva slučaja zamjene pacijenata u samo mjesec dana

Javnost je o drugom slučaju zamjene identiteta doznala jučer.

Dvije pacijentice u bolnicu su primljene 10. travnja. Jedna je bila iz doma za starije u Seget Vranjicu, druga iz doma u Dicmu, jedna je bila 1931. godište, druga 1939. godište. Primljene su u približno isto vrijeme i, kako je jutros objavio N1, do zamjene kartona došlo je možda već prilikom prvog dolaska u bolnicu. Cijelo vrijeme one su liječene pod krivim imenima.

 

Jedna od njih preminula je 16. travnja. Na pokopu je bio njen nećak, ali lijes se nije otvarao pa nije vidio da se ne radi o njegovoj tetki.

Druga je ozdravila te je jučer vraćena u dom u Seget Vranjicu. Tamo su djelatnici shvatili da se radi o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici.

Slobodna Dalmacija piše kako su obje štićenice bile u takvom stanju da nisu bile u mogućnosti komunicirati s medicinskim osobljem te nisu mogle reći kako su ih zamijenili.

Pozitivnu osobu vratili u Dom

2.. svibnja doznali smo da je prilikom povratka u Dom u Vukovarskoj došlo do zamjene pacijenata u KBC-u Split. Odnosno, da je u Dom vraćena pozitivna osoba, dok je negativna ostala u bolnici.

"Naime, moramo znati da su moguće nesukladnosti u prijenosu informacija. Osobito ako postoji komunikacija na više razina, kao što se to ovdje događa, i tako se dogodilo. Međutim, zahvaljujućim našim standardnim operativnim postupcima koje imamo dogovoreno zajedno sa našim suradnim ustanovama, a ovdje je to i Dom u Vukovarskoj, nije bilo nikakve štete. Žao mi je, ali zaista sve se provelo i obavilo u najboljem redu", komentirao je na press konferenciji 2. svibnja ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Iz kategorije: Vijesti