Datum objave: 10. Svibanj 2020

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OBJAVIO NIZ UBLAŽENIH MJERA / Otvaraju se granice, okupljanje na jednom mjestu do 40 ljudi, počinju raditi, kazališta, fitness centri...

Diana Ferić
Diana Ferić

"U proteklih 24 sata imamo 11 novodijagnosticiranih bolesnika Ukupno do sada 2187. U posljednja 24 sata je testirano 668, postotak pozitivnih je 4,87. Na žalost, od jučer su preminule tri bolesnice u bolnici u Koprivnici godište s kroničnim bolestima. Ukupno je preminulih 90. Na respiratoru je 13 osoba. Od jučer se 36 pacijenata oporavilo, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš,a da danšnjoj konferenciji za novinare.

"Donesena je odluka o nužnoj epidemiološkoj mjeri na Braču - odnosi se na zabranu kretanja, zabranu okupljanja... Primjenjuje se režim od prije 27 travnja", kazao je je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Od sutra će biti dozvoljeno okupljanje 40 osoba na jednom mjestu, prenosimo s portala Index.hr.

Teretane, fitness i sportski centri se otvaraju 13. svibnja. Bazeni se otvarju 18 svibnja.

Ukidaju se e propusnice, osim na Braču. "U slučaju epidemiološke procjene to se opet može aktivirati", rekao je Božinović. 

Uspostavlja se međugradski promet putnika, otvaraju se autobusni i željeznički kolodvori. 

"Sa svim ovim odlukama ulazimo u novu fazu, reaktivira se mnogo toga. Radi se o novom normalnom, različitom od normalnog na koje smo navikli", rekao je Božinović

O prelasku granica

"Jučerašnja odluka je hrvatskim državljanima omogućila izlazak i ulazak na teritorij Republike i Hrvatske, u skladu s uputama HZJZ-a", rekao je Božinović.

Kazao je kako je to prvenstveno u smislu kako bi se reaktiviralo gospodarstvo i kako bi gospodarstvenici mogli doći u Hrvatsku. Dolazak je moguć i zbog nužnih osobnih razloga. Božinović je kazao kako ti osobni razlozi mogu biti različite prigode, ali prvenstvo prisustvovanje sahranama i slično.

"Mjere HZJZ-a su strikne. Ako bude trebalo, mogu se uvesti i testovi na granicama", rekao je Božinović.

O radu nedjeljom

"Trgovački centri rade nedjeljom", rekao je Božinović na pitanje hoće li moći raditi trgovački centri.

Na novinarsko pitanje zašto se sve dopušta nedjeljom, a rad trgovinama ne, Capak je rekao da se nedjeljom može popiti kava u kafiću ili ići na ručak u restoran. 

"Mislim da je dobro da se nedjeljom može popiti kava. Produžili smo radno vrije trgovina na 24 sata, htjeli smo oduzeti dio balansa. Odlučili smo da je to nedjelja. Da smo dobro odlučili, dokazuje to što trgovci sad traže da se nedjelja vrati. Htjeli smo onemogućiti mobilnost. Za kafiće i restorane, smatramo da to nije velika mobilnost, da nije veliki broj ljudi koji to rade nedjeljom. 

Beroš je rekao kako se zasad ne razmišlja o uvođenju testiranja na granicama. 

Iz kategorije: Vijesti