Datum objave: 04. Svibanj 2020

DRUGA FAZA POPUŠTANJA EPIDEMIOLOŠKIH MJERA / Uz posebne mjere vrata danas otvaraju frizeri, pedikeri, saloni za masažu...

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska je danas ušla u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.

Vladinim planom za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u okolnostima epidemije koronavirusa predviđeno je da se u drugoj fazi postupno normalizira rad javnog zdravstvenog sustava, kao i privatnog zdravstvenog sustava, ali uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Liste čekanja će biti ažurirane

U sklopu postupnog reaktiviranja zdravstvenog sustava, koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata, ponovno će se pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će liste čekanja biti ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima.

Pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zaštite kako bi se predoperativna priprema pacijenata obavila tako da vrijeme boravka u bolnicama bude što kraće .

Također će se osnažiti usluge kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te organizirati poliklinički rad kroz naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme, kako bi se smanjilo vrijeme provedeno u čekaonicama.

Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom, najavljuje ministar.

Iz kategorije: Vijesti