Datum objave: 02. Svibanj 2020

RIJETKA POJAVA U ŠIBENSKOM KANALU / Šibenskim kanalom "prohujala "pijavica koja je bila vidljiva svega nekoliko sekundi

Diana Ferić
Diana Ferić

Pijavica je danas oko 13 sati brzinom munje "prošla" kroz šibenski kanal u vrijeme kada su se nad Šibenskom nadvili tmurni oblaci i kada je počela padati tuča.

Pojava pijavica ni danas nisu potpuno objašnjene, no jasno je da je za njihov nastanak nužna velika nestabilnost atmosfere, pojava olujnih oblaka kumulonimbusa i visoka relativna vlažnost zraka. Zbog toga pijavice najčešće nastaju u III kvadrantu ciklone, odnosno jugozapadnom sektoru, gdje su temperatura i vlaga zraka visoki, ili nešto ispred hladne fronte. Iznad razmjerno toplog mora postoji velika i neiscrpna količina topline pa je zbog toga pad temperature zraka s visinom iznad mora jače izražen, odnosno nestabilnost je veća. Pijavice nastaju u područjima uzlaznih strujanja toplog i vlažnog zraka, koji razvija oblak i hrani ga energijom. Na određenoj visini taj zrak se ohladi, postaje teži od okolnog zraka i pada u obliku silazeće hladne struje koja kondenzacijom uzrokuje pojavu oborina na stražnjoj strani oblaka (u odnosu na smjer kretanja). Kada nestane ili oslabi izvor toplog zraka, pijavice nestaju. To se najčešće događa kada oblak izađe iznad kopna.

Ipak, pijavice ne nastaju isključivo iz kumulonimbus oblaka. Ima ih i onih koje nastaju iz kumulus mediocrisa ili congestusa, što znači da nisu nužno vezane uz grmljavinsko nevrijeme. U Hrvatskoj je, prema istraživanju DHMZ-a, takvih u 11 godina, od 2001. do 2011., bilo čak 31 posto. Broj pijavica koji je bio uklječen u istraživanje bio je 220.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3