Datum objave: 01. Svibanj 2020

INCIDENT U OKUČANIMA / Predsjednik Milanović napustio skup zboog obilježja "Za dom spremni", Plenković osudio njegov potez, a ne tu ikonografiju

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je jutros otišao s obilježavanja obljetnice akcije Bljesak, predsjednik Zoran Milanović na Facebooku je još jednom objasnio kako je to učinio jer se “jedan od sudionika, koji je trebao polagati vijenac prije mene, skinuo u odoru sa znakom i grbom ‘Za dom spremni’”. U tome, napisao je Milanović, “ne želim sudjelovati”. Fotoreporteri su snimili i vijenac položen  na službenom mjestu na kojem je rukom napisano "Za dom spremni". Vladajući, na čelu s premijerom Plenkovićem osudili su Milanovićevu reakciju i odlazak iz Okučana.

 

UPOZORILI SMO ORGANIZATORE’

Predsjednik Milanović  je istaknuo da je to “stvar organizatora koji je o tome mogao voditi računa”. U organizaciji, napomenuo je, nije sudjelovao njegov Ured, nego Ministarstvo hrvatskih branitelja. Sugovornici iz Ureda predsjednika, koji su bili u Okučanima, za Telegram tvrde da su, prije početka svečanog obilježavanja, primijetili da se jedan od ljudi koji su trebali polagati vijence u prvoj delegaciji, skinuo u majicu sa spornim natpisom i grbom.

Bilo je i drugih u takvim majicama, kažu izvori s Pantovčaka, ali im je ovo bilo problematično jer je bila riječ o osobi koja je trebala polagati vijence, dakle, bila je u službenom izaslanstvu. Tvrde, dalje, da su 15-ak minuta prije početka obilježavanja na to upozorili predstavnike Ministarstva branitelja kao organizatora, ali da nitko nije reagirao.

 

PREMIJER SLEGNUO RAMENIMA

Kada je Milanović stigao u Okučane, izvijestili su ga o tome, a on je, kako je i sam potvrdio, razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem. No, on je na to, ustvrdio je jutros predsjednik, slegnuo ramenima.

remijer Andrej Plenković maloprije je u Okučanima komentirao incident zbog kojeg je predsjednik Zoran Milanović napustio obilježavanje obljetnice Bljeska. Plenković je osudio predsjednikom potez, no u svom istupu nije spominjao natpis ‘Za dom spremni’, već je ponavljao da je predsjednik otišao iz Okučana zbog majice s natpisom HOS-a.

“Kratko smo porazgovarali nakon što smo svi ovdje došli. Njemu je očito neko javio da je netko od sudionika imao majicu s natpisom HOS. Vidjeli ste prije koji dan da je rekao da onu ploču koja je premještena iz Jasenovca treba baciti. Nikad ni od koga od nas nećete čuti da se ploču na kojoj su ispisana imena hrvatskih branitelja treba baciti”, rekao je Plenković.

Rekao je i kako je Milanovićevo pravo da ode, ali da je njihova obveza da ostanu. “Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju naše poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a. Razlika koju radimo na ovom mjestu, nije dobra, dakle ovo što je predsjednik napravio. Nema mjesta provokacijama, a mi smo ovdje ne samo osobno nego kao institucija države”, rekao je Plenković.

“Radimo razliku između Za dom spremni i ustaškog pozdrava iz 1941. koji osuđujemo. To sam jasno rekao i iza toga stojimo kao stranka, Vlada i ja osobno. Ali prema hrvatskim braniteljima imajmo poštovanja”, kaže Plenković, kako piše Telegram.hr.

FOTO: N1

Iz kategorije: Vijesti