Datum objave: 28. Travanj 2020

VLASNICI RESTORANA NISU OPTIMISTIČNI GLEDE OTVARANJA / Pelegrini prema propisanim uvjetima neće otvoriti restoran za goste, barem ne za sada

Diana Ferić
Diana Ferić

Bez obzira na to što bi se od 11. svibnja mogli otvoriti restorani u Hrvatskoj mnogi njihovi vlasnici su zabrinuti i ne vjeruju da će početi primati goste uz posebne uvjete koji su im propisani.  Nedostatak uputa oko ponovnog otvaranja danas je naglasio i vlasnik jednog od najvažnijih hrvatskih restorana, šibenskog Pelegrinija, Rudolf Štefan, piše Telegram.hr.

Chef čija konoba ima Michelinovu zvjezdicu napisao je kratko za gastro blog Kult Plave Kamenice svoje razloge zašto se Pelegrini zasad ne može otvoriti: “Svakodnevno pratim novosti, pravila Stožera i Ministarstva te odluke kolega o otvaranju ili čekanju na otvaranje restorana. Nažalost, konoba Pelegrini u ovakvim se uvjetima ne može otvoriti, bar ne za sada. U iščekivanju smo bitnih uvjeta poslovanja, s kojima bi mogli otvoriti restoran, a isto tako i otvaranja granica i otvaranja mogućnosti kretanja među županijama. Čim se pravila promijene i budu racionalna i povoljna za otvaranje i rad restorana, tad ću ponovo otvoriti konobu Pelegrini”, napisao je.

Najkonkretniji zasad poznati uvjet jest da moraju imati terasu, ali to je više-manje to što ugostitelji u ovom trenutku znaju, iako je do otvaranja ostalo još manje od dva tjedna. Ne treba posebno napominjati da većini o ponovnom otvaranju ovisi opstanak, zbog čega su se neki od njih energično bacili na pripreme kako bi tog 11. svibnja sve bilo spremno.

No, mnogi su zabrinuti. Sve pripreme trenutno rade naslijepo jer još uvijek ne znaju što se od njih očekuje. Konkretno, ne znaju kako terase trebaju biti složene, kako na njima trebaju rasporediti goste, trebaju li i kako montirati zaštitne pregrade, koliko često trebaju dezinficirati restorane, kako trebaju postupati s gostima, kakvu zaštitnu opremu moraju imati, trebaju li zaposliti dodatno osoblje za čišćenje… Svi su zbunjeni i zabrinuti, a neki i bijesni. Nedavno smo na primjeru Tekke, japanskog restorana u Zagrebu koji je inspekcija zatvorila zbog jednog stola, vidjeli što se može dogoditi kad upute nisu jasne. Zato mnogi restorani kažu da nisu spremni otvoriti.

RAZGOVARALI SMO S 13 RESTORANA

I dok neki najavljuju da će otvoriti, bez obzira na sve, drugi, poput Štefana, napominju da je to u ovakvim uvjetima naprosto nemoguće. Jedan od prvih koji je najavio otvaranje je Ivan Jug, poznati sommelier i vlasnik Noela, jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom.

Telegram je stoga nazvao njega i još 12 zagrebačkih ugostitelja koji su nam prepričali svoje planove i probleme s kojima se ovih dana hrvaju. Osim s Jugom, čuli smo se sa chefom Marinom Medakom, vlasnikom RougeMarina i predsjednikom Udruge ugostitelja, zatim vlasnikom Franko’sa i Franko’s Streeta Franom Župićem, vlasnikom restorana Pod Zidom i Ficlek Bornom JanešomIgorom Čimburom iz Baltazara i Hanamija, chefom Hrvojem Kroflinom iz Mano2, vlasnikom pizzerije Duksa Mislavom PetrovićemMajom Grabić iz Beštije, Marijom Minderom iz Tekke, a zvali smo i Bastu, Savicu Eatery, Time i El Toro.

DOSLOVNO, NIŠTA NE ZNAMO’

Jug nam je, dakle, potvrdio da će otvoriti Noel ali da, baš kao ni svi ostali, još uvijek ne zna kako točno treba raditi. “Mi ćemo biti spremni za otvaranje, bilo ono 11. svibnja ili nekog drugog datuma. Na našu terasu, s razmakom od 2 metra, stane 5 stolova. Činjenica je da nikakve upute za rad ugostitelja još nisu objavljene, ali vjerujemo da će uvjeti biti isti za sve i da ćemo se uspjeti izvući iz svega ovoga”, priča Jug optimistično.

Za razliku od njega, vlasnik bistroa Ficlek i restorana Pod Zidom nije siguran da će uspjeti otvoriti najavljenog datuma: “Nismo dobili još apsolutno nikakve smjernice. Sve ovisi o tome kada ćemo i kakve upute dobiti. Kada napokon saznamo kako bismo trebali raditi odlučit ćemo što ćemo”, kaže nam Borna Janeš. I vlasnik pizzerije Duksa, Mislav Petrović, rekao nam je da ne može planirati baš ništa. Jedan od ključnih problema mnogi vide i u činjenici da ne znaju hoće li im se otvaranje isplatiti. Naime, evidentno će moći usluživati manji broj gostiju nego dosad. Mnogi još uvijek u tome ne vide računicu.

“Iskreno? Ne planiram ništa, niti mogu planirati otvaranje kada još uvijek ne znamo kako bismo trebali raditi. Nismo još dobili nikakve detaljnije upute”, kaže nam Petrović, a ništa se još ne zna ni u restoranu Savica Eatery, te je slično i u Beštiji: “Trenutno nema jasnih uputa. Sve je na rekla-kazala. Sve u zadnji tren, vrlo profesionalno i praktično”, kaže nam sarkastično vlasnica Maja Grabić te dodaje: “Vjerujem da se ide na neke razumnije mjere, tipa unutra pola stolova u pogon i vani pola stolova u pogon. Bez pleksija. Ako ne – neće imati smisla raditi. Za koga? Centar je ionako razrušen, a tvrda ograničenja nam neće pomoći. Isto tako, nije jasno radno vrijeme. Navodno će biti od 8 do 21 sat, a zna se da se navečer napravi najveći promet”, kaže Grabić.

MEDAK: ‘MNOGIMA SE OTVARANJE NEĆE ISPLATITI’

U nešto povoljnijoj situaciji su oni s velikim terasama koji znaju da mogu osigurati razmak među stolovima. Ipak, ni oni ne znaju kako će morati postupati s gostima, hoće li morati nositi zaštitne rukavice i maske te koliko često će morati dezinficirati restoran. Chef i predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak nam kaže da još nije odlučio, ali da će vjerojatno otvoriti na dvije lokacije.

“Mi imamo još milijun stvari za srediti, čak i sanirati štetu od potresa, a još uvijek čekamo detaljne mjere i daljnji razvoj situacije. Ja imam sreće s RougeMarinom jer ima veliku terasu i može funkcionirati. Vjerojatno je da ćemo veliki RougeMarin u Folnegovićevom i terasu na Trgu bana Jelačića otvoriti 11. svibnja”, kaže nam Medak i dodaje kako ipak postoji mogućnost da odustane od otvaranja, s obzirom na kaos koji trenutno vlada.

“Ako se kolege slože da neće otvarati zbog mjera, jer im se ne isplati, a mnogima se neće isplatiti, ja ću biti kolegijalan i također neću otvarati svoje restorane. Nažalost, mnogi manji neće moći financijski neovisno funkcionirati”, kaže Medak.

Više na

Iz kategorije: Vijesti