Datum objave: 24. Travanj 2020

HRVOJE BUJAS, ŠIBENČANIN NA ČELU "GLASA PODUZETNIKA" / Do sada nitko nije predstavljao nas male i srednje poduzetnike i obrtnike

Diana Ferić
Diana Ferić

Srednji i mali poduzetnici i obrtnici konačno su se samoorganizirali u udrugu "Glas poduzetnika" koja štiti i promiče njihove interese i koja. To je udruga mikro, malih i srednjih poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i svih zaposlenika u privatnom sektoru cilj koje je konkretnim prijedlozima nužnih i hitnih ekonomskih mjera i reformi upućenih Vladi i državnim institucijama, ubrzanje ekonomskog oporavka cijelog društva te izgradnja zdravih temelja za Hrvatsku 2.0

Da imaju snagu pokazali su nedavno kada su doslovno natjerali hrvatsku vladu da donese konkretne mjere spašavanja tvrtki u vrijeme koronavirusa. Njezin glavni pokretač je Šibenčanin sa zagrebačkom adresom Hrvoje Bujas, suvlasnik tvrtki. Pravi Klik d.o.o.o stoji iza brendova -Crno Jaje i GoHome, a Siguran Klik d.o.o iza brenda Osiguraj.me , online prodaje obavezne police auto osiguranja.

Unatoč tomu što je tim aktivnostima zaokupljen skoro pa 24 sata pristao za Šibenik news odgovoriti na nekoliko pitanja:

Imate li uvid o članstvo po regijama  odnosno županijama? Koliko se poduzetnika iz Šibenika i Šibensko - kninske županije priključilo Glasu poduzetnika i dobivate li pitanja iz ove županije?

Sveukupno se do sada u Udrugu Glas Poduzetnika (UGP) učlanilo oko 7500 mahom tvrtki, iz Šibensko-kninske županije 255.

Koji je bi izravni povod da se uhvatiš u koštac s organiziranjem poduzetnika i uđeš u izravni fight s hrvatskom vladom? Što je poduzetnicima prelilo čašu strpljenja?

Izravni povod su bile prve neadekvatne tzv. ožujske, mjere Vlade RH. Kad smo vidjeli da se ide sa odgodama i prebacivanjem cijelog ceha krize na nas, poduzetnike i obrtnike, rekli smo - dosta! Ovaj put to neće proći. 

Koji su, po tvom mišljenju, najznačajniji rezultati dosadašnjih aktivnosti Glasa poduzetnika?

Otpis, a ne odgoda, naime, nas prvi i najvažnije zahtjev je bio vezan za mode kad je tržište zapravo Vlada ugasila, a vis a vi zdravstvenih mjera, e onda i Vlada ne smije naplaćivati porez na dohodak, doprinose, akontacije poreza na dobit, pdv avansno (a ne pos naplati) itd. 

Koliko je Vlada ozbiljno shvatila to što su se poduzetnici organizirali i digli svoj glas. Osjećaš li da vas odnosno nas doživljavaju kao partnere?

Sasvim mi je svejedno da li nas se shvaća ovako ili onako, dok vidimo da naše prijedloge prihvaćaju svejedno nam je. No moraju shvatiti svi i sadašnji i budući da bez poduzetnika i obrtnika neće moći donositi zakone koji se nas tiču. Nitko nije predstavljao nas male i srednje poduzetnike i obrtnike, nitko, a pogotovo ne HGK i HOK, mi smo samo bilo porezni obveznici i oni koji plaćaju članarine, naknade, prireze, parafiskalne namete i sl.

Glas poduzetnika do kraja je razgolio nedjelovanje parazitskim institucija kao što su HGK i HOK. Očekuješ li da će one biti ukinute ili barem svedene na dobrovoljno učlanjivanje poduzetnika odnosno obrtnika?   

One moraju postati dobrovoljne Udruge kao sto je HUP, a pogotovo UGP. Oni su sada parafiskalni namet, i to mora prestati odmah. Dok se to ne dogodi mi nećemo stati. 

Iz kategorije: Vijesti