Datum objave: 21. Travanj 2020

EU PARLAMENTARAC PICULA / EU mora odgovoriti na sve kritične učinke krize na cijeli maritimni sektor, uključujući ribarstvo, pomorski promet, turizam i maritimne industrije

Diana Ferić
Diana Ferić

Međuskupina za mora, rijeke, otoke i obalna područja koja okuplja 107 zastupnika Europskog parlamenta objavila je Deklaraciju o korona virusu, koja odražava nužnost odgovora na sve kritične učinke krize na cijeli maritimni sektor, uključujući ribarstvo, pomorski promet, turizam i maritimne industrije. Deklaraciju su potpisali predsjednik Međuskupine Tonino Picula i 12 potpredsjednika, a cilj joj je obrana maritimnog sektora, sa zahtjevom za hitnim donošenjem plana ekonomskog oporavka sektora na razini cijele Europske unije.

Maritimni je sektor pod velikim udarom krize izazvane korona virusom, s posebnim naglaskom na ekonomije obalnih područja, uključujući i otoke i udaljena područja. S druge strane, ekonomije maritimnih regija i udaljenih područja u velikoj mjeri ispunjavaju europske ciljeve: doprinose europskoj sigurnosti i obrani, energetskoj održivosti, industrijskoj i ekonomskoj autonomiji, zaštiti bioraznolikosti i okoliša.

„Međuskupina djeluje s ciljem zaštite europskog maritimnog sektora i poduzima mjere potrebne da se zaštiti njegova strateška uloga tijekom i nakon krize. U skladu s time, pozdravljamo mjere koje je Europska komisija već donijela, no tražimo da se europska strategija za ekonomski oporavak u većom mjeri osloni na partnerstvo nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti. Nadamo se kako će naše preporuke rezultirati konkretnim prijedlozima Komisije u najskorijem roku“, izjavio je Tonino Picula, predsjednik Međuskupine.

U kontekstu krize, maritimna su se istraživanja pokazala korisnima za test i terapije za korona virus, čime je dodatno naglašena važnost ulaganja u plavu ekonomiju u budućnosti, kao i plavu biotehnologiju i farme morskih trava.

Međuskupina za mora, rijeke, otoke i obalna područja zahtjeva hitnu paneuropsku podršku maritimnom sektoru kao strateškom dijelu europske ekonomije, kroz plan ekonomskog oporavka i mjere zaštite razvijene u suradnji s nacionalnim, regionalnim i lokalnim vlastima.

Iz kategorije: Vijesti