Datum objave: 20. Travanj 2020

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE / Novooboljelih samo 10, a samanjuje se broj bolesnika na respiratoru

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo je 10 novooboljelih od COVID - 19 u Hrvatskoj potvrđeno u protekla 24 sata,a ukupno ih je sada 1881. Testirano je 25.610 osoba ukupno. Ukupno je i dalje 47 preminulih. U bolnicama su 324 bolesnika, kod kuće 786. Na respiratoru je 18 bolesnika, 5 manje nego jučer, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

O popuštanju mjera s propusnicama

"15 županija tražilo je i dobilo suglasnost da ukinu propusnice za putovanja unutar županija. Zagrebačka i Grad Zagreb - za njih je ukinuta propusnica između 2 županije. Što se tiče ostalih, Primorsko-goranska županija je zatražila i dobila suglasnost da se podijeli u tri područja - Gorski kotar, otoci i Primorje, a i Splitsko-dalmatinska županija je izdvojila otoke za koje i dalje trebaju propusnice. Ličko-senjska je također zadržala propusnice za Udbinu i Novalju.

Što se tiče epidemiološke situacije, stvari se mogu vratiti za neke točke i na staro, ako se pogorša nešto. Cilj sustava je bio usporavanje kretanja na području Hrvatske i ta odluka je imala vrlo veliku ulogu u sprečavanju širenja. Ne smijemo dopustiti da nas virus nadmudri i vrati na staro. Pozivamo građane da i dalje budu racionalni te da i nadalje mjesto stanovanja napuštaju samo u slučaju potrebe. Glavno pravilo je i dalje - ostani doma", poručio je Božinović.

"Već smo zatražili od svih županijskih stožera da vrlo pomno prate situaciju i da vrlo brzo reagiraju kod svake zaraze jer o kvaliteti njihovih reakcija ovisi krivulja", dodao je.

Rekreiranje?

"Razgovara se o rekreativnoom bavljenju sportom. Kod individualnog sporta to i nije problem, ali kolektivno je problem. Sve je to na stolu, intenzivno o tome razgovaramo i kad dođe vrijeme, dopustit ćemo sve ono što ne predstavlja veliki rizik", rekao je Capak.

O serološkom testiranju

"Sve je više-manje poznato. Ta su nam istraživanja interesantna da vidimo koliko je naša populacija prokužena s virusom. Da vidimo koliko uopće u populaciji ima asimptomatskih, ja se nadam da ćemo do petka dobiti sve što nam je potrebno da to provedemo i da ćemo vrlo skoro imati rezultate, testirat ćemo oko tisuću ljudi, možda i više."

O radu u pekarama

"Sad su date vrlo detaljne upute za rad objekata, vidi se da ima puno nejasnoća, ne možemo pisati traktate o tome koliko stol mora biti udaljen od vrata. Mislim da nema potrebe za tim. Bilo bi dobro da budu dvije osobe, da jedna naplaćuje, a druga izdaje robu. Istina je da u pekarama ljudi rade i s novcem i s robom, ali oni robu uzimaju s drugim papirom ili s rukavicama..."

Hoće li pekare raditi od 5, 6 ujutro?

"Mi već danima komuniciramo da će Vlada RH napraviti jedan dokument u kojem će biti navedene sve aktivnosti koje bi se u nekim fazama mogle otvarati, odnosno mjere koje bi se mogle popuštati. Stožer će onda o tome dati svoje mišljenje, na koji način i u kojoj mjeri će se pojedine mjere popuštati. Na tome se intenzivno radi i ovaj tjedan očekujem da ćemo imati cjelovitu sliku u kojoj će biti i ovaj zahtjev da pekare rade od ranog jutra. Kad to bude napravljeno, svi će dobiti taj dokument i prema njemu će se ogranizirati", odgovorio je Božinović.

O većem broju testiranja

"Stalno govorimo o povećanju kapaciteta. Mi već dugo testiramo domove za starije, neke županije su nam slale po 300, 400 uzoraka... Naši kapaciteti su veliki. Ne možemo pokriti, naravno, sve, ali sve što je potrebno ćemo obaviti jer imamo dovoljno kapaciteta za to."

O školama i vrtićima

"Neki vrtići i neke škole od 1 do 4 razreda i dalje rade. Koji će to točno period biti kada će se učenici vraćati u škole, to ovisi o epidemiološkoj situaciji i o dogovoru vlade i Stožera. Ako bude kontinuirano dobra situacija, razgovarat ćemo o tome. S obzirom na to da ova e-škola ide dobro, mišljenja smo da se neki ni ne trebaju vraćati u škole. O maturantima ćemo razgovarati", rekao je Capak, prenosimo s Index.hr.

Iz kategorije: Vijesti