Datum objave: 17. Travanj 2020

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE / Broj novooboljelih pada, najavljena mogućnost ublažavanja mjera, ali većina ih se produžava

Diana Ferić
Diana Ferić

Potvrđene su u Hrvatskoj 23 osobe oboljele od koronavirus u protekla 24 sata, a 71 osoba se oporavila. Jedna je osoba preminula. Riječ je o ženskoj osobi od 47 godina sa kroničnom bubrežnom bolesti , izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

Do sada je u Hrvatskoj preminulo 36 osoba s koronavirusom. Srednja dob bolesnika je 50,50 godina, a više je zaraženo žena (52,2 posto) od muškaraca (47,8 posto).

"Ovaj broj novooboljelih je iznimno mali i on je rezultat naših mjera i toga što ih se građani pridržavaju. Međutim, u svakom trenutku se situacija može pogoršati i kod nas i zbog toga vas molim da budemo svi disciplinirani", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je najavio mogućnost ublažavanja mjera koje se propisane 16. ožujka ove godine.

 "Kao što vam je poznato, od prvog dana otvoreno i svaki dan s vama i javnosti komuniciramo ne samo svoje odluke nego i promišljanja. U ovom trenutku je točna činjenica da većina mjera istječe 19. i da ćemo sigurno u tom smislu morati većinu tih mjera produžiti. No, također je izvjesno, mi se definitivno krećemo u smjeru faze u kojoj će doći do popuštanja. Premijer je tražio od svih ministara da s današnjim danom pripreme pregled gospodarskih aktivnosti koje bi bile važne s ekonomske točke gledišta. Nakon toga će svoj sud dati epidemiološka struka, oni će reći kako to organizirati da se poštuju mjere", rekao je Božinović i dodao. "Izvjesno je da će se većina onoga što je propisano produžiti. Ali isto tako je izvjesno da ćemo kao i dosad vrlo promišljeno i oprezno krenuti u popuštanje. Svako popuštanje nosi određeni rizik. Ovaj virus je pokazao da se brzo može širiti u nekontroliranim uvjetima. Taj hodogram je jasan, nismo izlazili s konkretnim datumima puno unaprijed. Ali mislim da je naš pristup s današnjim brojevima pokazao svoju opravdanost".

Komentirali su situaciju u domu. Osvrnuli su se na optužbe o nedostatku opreme za rad u splitskom Domu na Zenti.

"Kako je već par dana komunicirano, prema svim županijskim stožerima i lokacijama gdje su starije osobe otišao je kontingent zaštitne opreme", rečeno je na presici. Kažu da ta ocjena da nema opreme ne stoji, ali dodaju i da je pitanje preraspodjele po domovima.

Nisu znali kazati kad je koji dom dobio opremu. Kažu da to ovisi o lokalnim stožerima, ali dodaju da je oprema dodijeljena. U nedjelju, kažu, ide novi paket opreme u domove.

"Što se tiče edukacije korištenja zaštitne opreme, mi smo 2015. godine stavili jedan video na naš web. Opet smo ga stavili u veljači. Taj video pokazuje kako se oblači i svlači oprema", rekao je Capak o edukaciji djelatnika za korištenje zaštitne opreme.

Iz kategorije: Vijesti