Datum objave: 16. Travanj 2020

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE / Imamo 50 novooboljelih i 52 oporavljenih od koronavirusa, a dvoje je pacijenata preminulo

Diana Ferić
Diana Ferić


Potvrđeno je u protekla 24 sata pedesetero novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. je u protekla 24 sata 50, a 56 osoba se oporavilo. Dvoje pacijenata je preminulo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Od jučer u Hrvatskoj imamo detektiranih 50 novih bolesnika od covida-19, što daje ukupan broj od 1791 bolesnika", rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš., prenosimo s portala Index.hr.

Ministar je istaknuo da su u zadnja 24 sata proveli 901 novih testiranja, ukupno 20.157. Postotak pozitivnih je 8,89 posto, što je manje nego proteklih dana.

"Od jučer su preminule još dvije osobe, u Dubrovniku ženska osoba 74 godine stara, u Klinici za infektivne bolesti muška osoba, 78 godina. Obje osobe su imale značajni komorbiditet i teške kronične bolesti. Ukupno preminulih je 35", kazao je Beroš.

Na respiratoru je 31 osoba, hospitalizirano je 38 osoba više nego jučer, ukupno 372.

"U bolnicama oporavljenih imamo 312, odnosno 14 više nego jučer, a kod kuće je oporavljenih 217, odnosno 42 osobe više od jučer, što daje ukupan broj oporavljenih od 529", istaknuo je Beroš.

"Smrti su češće kod kroničnih bolesnika. Kada osoba ima kroničnu bolest, onda je povod koronavirus i osoba je umrla s koronavirusom. Ako osoba nije imala kroničnih stanja, onda je umrla od koronavirusa", objasnio je Beroš.

O domu u Zagrebu

Ministrica Bedeković komentirala je situaciju u domovima za starije u Zagrebu. Upitana je tko je zakazao.

"Ja ne mogu komentirati kakve je mjere provodio Grad Zagreb. Mogu komentirati samo mjere koje je provodilo Ministarstvo. Dana  27. veljače zabranili smo posjete domovima za starije i nemoćne. Već sam više puta nabrojala sve mjere koje smo do danas proveli u domovima", kazala je.

Na upit imaju li informaciju koliko dugo su štićenici u Zagrebu imali simptome, Capak kaže: "Prve tri zaražene osobe imale su simptome. Ostali zaraženi do danas nemaju nikakve simptome. Na prvu dojavu mi smo išli na teren. Nikako sustav nije zakazao nego je odradio sve što je trebalo napraviti. Svi oboljeli su u bolnici, ostali su svi dobro. Nisu zaraženi djelatnici koji su komunicirali s ostalim dijelovima doma. Situacija je pod kontrolom".

Na upit kako je zaraza ušla u dom, Capak kaže kako to za sada nije jasno i kako će to biti jako teško utvrditi. "Nemamo nikakvih indicija. Bitno je da su svi štićenici zbrinuti, pronađeni su rezervni djelatnici i sve funkcionira", kazao je.

O domu u Splitu

Ministrica Bedeković komentirala je slučaj doma u Splitu.

"Inspekcijski izvid je bio u petak. Na licu mjesta smo načinili uvid u stanje u domu i pričali s relevantnim osobama. Dokumentacija se analizira i sačinjava se izvješće koje će biti dostavljeno Nacionalnom stožeru. Rad i analiza je u tijeku, u skoro vrijeme će izvješće biti gotovo", kaže Bedeković.

Beroš je dodao da se nalaz očekuje sredinom idućeg tjedna.

Iz kategorije: Vijesti