Datum objave: 15. Travanj 2020

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE / Novooboljelih je 37, kninska bolnica nije žarište koronavirusa

Diana Ferić
Diana Ferić

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno  37 novooboljelih od koronavirusa tako da je ukupno 1741 osoba pozitivna na taj virus.. Na respiratoru je 31 pacijent. Tri su osobe preminule, jedna u Zagrebu, jedna u Splitu i jedna u Dubrovniku, rekla je dr.  Maja Grba Bujević na današnjoj redovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Jedna osoba je preminula koja je bila na respiratoru, a jedna je skinuta s respiratora", istaknula je Grba-Bujević.

Je li kninska bolnica žarište, pitali su novinari.

"Nije novo žarište. Malo se situacija pogoršala, nešto je više pozitivnih djelatnika. Najprije je bilo samo na fizikalnom odjelu, a onda i na internom. Epidemiolozi su trajno tamo prisutni. Točno je da ima više zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni. Sreća je da na ovom palijativnom djelu nema pozitivnih. U bolničkom dijelu  imamo više djelatnika i pacijenata koji su pozitivni. Ali situacija je pod kontrolom", odgovorio je  Krešimir Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Danas je objavljeno da je koronavirus potvrđen u još jednom Domu za starije i nemoćne i to u Zagrebu.

"Kako je virus ušao u jedan od  domova za stare i nemoćne  ovom trenutku ne znam. Radi se o privatnom domu koji ima 30 štićenika. Prvi su dva štićenika prevezena u bolnicu u Zaraznu, i onda je došao još jedan. Svi djelatnici su pobrisani. Rezultati će biti do kraja dana. U popodnevnim satima uzet će se i bris svim štićenicima doma. Čim se doznalo, odmah su 4 epidemiologa izašla na teren i situacija je pod kontrolom", odgovorio je Capak.

"Svaka od mjera mogla se donijeti prije ili kasnije. Mi smo balansirali i razmišljali koliko koja mjera može zaustaviti sirenje. Mislim da smo ih donijeli u pravo vrijeme, ali mi na dnevnoj bazi donosimo odluke".

"Mi smo unaprijed znali da postoje neki domovi koji imaju režim 7-7, 14-14, oni koji ne mogu ne mogu prijeći na taj režim. Za njih vrijedi rezervno pravilo. Ovi koji idu dnevno kući, pratit će se nekim drugim kriterijima", rekao je Capak o uputama za domove.

  1. travnja stiže, što će biti s mjerama zabrane rada i okupljanja, zanimalo je nadalje novinare.

"Mi na dnevnoj bazi analiziramo stanje koje je izazvano širenjem virusa. Radimo analizu svih mjera koje su poduzete, naravno da se razmišlja i o ekonomskim implikacijama. Nama treba jedno vrijeme struka obično inzistira 5 do 7 dana, da imamo smanjenje broja oboljelih kako bismo mogli razmišljati o popuštanju. O tome ćemo blagovremeno obavijestiti sve. U ovom trenutku treba biti realan i reći da još nije nije vrijeme za popuštanje mjera. Hrvatska je po brojkama vjerojatno jedinstvena, nije doopustila eksponencijalni rast. MOžda se može razmišljati na koje razdoblje se neke mjere mogu produžiti, ali moramo sačuvati pozitivnu epidemiološki situaciju jer mora biti jasno da svako popuštanje istovremeno znači i povećanje broja oboljelih. To su pokazale sve analize. Mi balansiramo između dva zahtjeva između kojih je prostor vrlo malen i delikatan, ali kad je zdravlje u pitanju, pokazali smo se vrlo učinkovitim", rekao je Božinović.

Iz kategorije: Vijesti