Datum objave: 10. Travanj 2020

KORONAVIRUS / Oboljelo pededesetak ljudi iz Doma za stare i nemoćne u Split, virus "ušao" i u neke druge Domove

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministrica socijalne politike i obitelji Vesna Bedeković gostovala je u jutrošnjoj emisiji Dobro jutro Hrvatska na HTV-u, gdje je rekla da je prema podacima koje joj daje krizni stožer, došlo do proboja koronavirusa i u psihijatrijsku bolnicu. Rekla je također da je sada ukupno zaraženo 42 štićenika splitskog doma, od kojih je dvoje u težem stanju, ali nisu na respiratoru. Zaraženo je i osam djelatnika tog doma, dakle ukupno 50 ljudi.

Prema jučerašnjim informacijama, u domu je bilo zaraženo 40 štićenika, no ministrica je jutros izvijestila o dva nova slučaja zaraze. “Razgovarala sam s Capakom i Berošem i svi smo se pitali koji su putevi ulaska virusa. Prema epidemiološkoj slici postoji mogućnost da je virus ušao preko zaposlenika. Jedna od preporuka je bila da se zaposlenici dijele u dvije skupine i da se svaka dva tjedna mijenjaju. Koliko god mi to željeli ne možemo hermetički zatvoriti domove”, rekla je ministrica, kako prenosi Telegram.hr.

ŠTIĆENICI SU U BOLNICI

Ministrica je potom ispričala kako je cijeli kat tog doma dezinficiran, te da su štićenici prebačeni u bolnicu. Takav pristup će se morati primjenjivati i u drugim domovima. “U domovima za starije je svaka temperatura znak za alarm i u vrijeme kad nije epidemija koronavirusa jer se radi i inače o ljudima koji su osjetljiviji. Ako je bila situacija da je temperatura već ranije bila, moralo se reagirati. Tu ključnu ulogu ima brzina reakcije. Kada se pojavi povišena temperatura, mora doći liječnik i prema protokolu obavijestiti epidemiologa”, nadodala je ministrica.

Prva pojava koronavirusa u staračkom domu bila je u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, objavljeno je u srijedu. Tamo se virus pojavio na drugom katu, a prvotno je objavljeno kako je zaraženo desetero štićenika. Na katu sa zaraženima boravilo je 50 osoba. Potom je objavljeno kako je virus iz Splita stigao u Vrgorac, odnosno da je prva zaražena osoba iz Vrgorca povezana sa splitskim domom. U četvrtak su stigle i vijesti o zarazama u staračkim domovima u Koprivnici i Pločama.

Foto:HINA

Iz kategorije: Vijesti