Sidebar Menu

Datum objave: 09. Travanj 2020

NE ZABORAVLJAMO GA / Predstavnici Grada Šibenika i Muzeja položili cvijeće na grob Roberta Visianija danas, na njegov rođendan

Diana Ferić
Diana Ferić

U povodu 220.  obljetnice rođenja našeg sugrađanina Roberta Visianija ( Šibenik , 9. IV. 1800. – Padova, 4. V. 1878. ), priznatog hrvatskog botaničara, pjesnika i filozofa talijanskih korijena u čiju je čast i nazvan perivoj u središtu Šibenika, njegov grob na šibenskom gradskom groblju sv. Ane  danas su obišli i ukrasili poljskim cvijećem Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika, Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika i Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika, a događaju su prisustvovali i Matej Šabić, kustos Muzeja te Karmen Krnčević ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić. 

Visiani je, inače,  jedan je od vodećih europskih botaničara XIX. stoljeća. Gotovo je svoj cijeli znanstveni vijek proveo u Padovi kao profesor botanike na padovanskome sveučilištu, te upravitelj čuvenoga botaničkog vrta, najstarijega na svijetu, no svoj rodni grad u kojemu je završio osnovnu školu i gimnaziju nikad nije zaboravio. Svjetsku botaničku slavu stekao je velikim, reprezentativnim djelom „Flora Dalmatica“, koje je u razdoblju od 1842. do 1852. godine u tri dijela  tiskano u Leipzigu, a poslije dopunjeno još trima dodacima. To je djelo i danas jedan od ključnih orijentira za istraživanje biljnog pokrova Dalmacije. Kao izniman domoljub, po profesiji liječnik, vlastitim je sredstvima 1863. godine proširio i obnovio tadašnju bolnicu u Šibeniku. Kako ističe Matej Šabić, kustos Muzeja grada Šibenika,  „Visiani je tijekom cijelog svog života gajio snažan osjećaj privrženosti prema zavičaju. Taj njegov sentiment vidljiv je u njegovoj pjesmi iz mladih dana „Oproštaj od Dalmacije“ u kojoj ističe kako je Šibenik „kazališno lijep“ grad koji, smješten na padinama brijega, izgleda kao obod amfiteatra. U zrelim i poznim godinama Visiani je redovito svom potpisu pridodavao „Dalmata Sibenicensis“, dok u „Flori Dalmatici“ pored latinskih naziva biljki nalazimo također popis „ilirskih“ tj. hrvatskih imena.“

Prema vlastitoj želji, Robert Visiani pokopan je na šibenskome groblju Sv. Ane, istom groblju gdje počivaju i njegovi roditelji, prijatelji i sugrađani.  U spomen na velikog sugrađanina i značajnog znanstvenika, Muzej grada Šibenika organizirat će, po riječima dogradonačelnika Rakića i ravnatelja Krnčevića,  dio programa u okviru projekta „KULTajmo u Šibeniku“.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam