Datum objave: 08. Travanj 2020

DRAMA U SPLITU ZBOG ZARAZE ŠTIĆENIKA DOMA UMIROVLJENIKA / Znalo se već desetak dana da štićenici imaju temperaturu, ali Uprava nije reagirala

Diana Ferić
Diana Ferić

U Splitu se jučer dogodilo ono čega smo se pribojavali poučeni iskustvom iz Italije, a to je ulazak virusa u domove umirovljenika. Iako je već i ta činjenica dovoljno zabrinjavajuća, način na koji je do toga došlo i razmjeri ne nude previše razloga za optimizam. Naime, već deset starijih ljudi je pozitivno na virus, a iz skandalozne izjave ravnatelja Doma za starije i nemoćne Ivana Škaričića, koju je dao za Novu TV, očito je kako je situacija eskalirala zbog potpune nebrige, piše Dragan Markovina na portalu Telegram.hr.

Zbog toga vrijedi citirati dio izjave: “Doktorica koja je tu svaki dan, prije nekoliko dana primijetila je na drugom katu nekoliko osoba s povišenom temperaturom. Malo je to eskaliralo, kod tih 15-ak temperatura, od ukupno 50-ak korisnika, i to je već bilo sumnjivo. Onda smo odlučili u dogovoru s epidemiolozima da se naprave testovi, što je učinjeno prekjučer i danas smo doznali da je pozitivno deset korisnika. I, nakon toga se, normalno, reagiralo malo kasnije poslijepodne i odlučeno je na nivou Stožera da se svi naši štićenici s drugog kata, njih 50-ak, prebace noćas u bolnicu na Križine.”

Za razumijevanje ovoga užasa i načina na koji funkcioniraju brojne javne institucije u zemlji, kaže on, trebamo se vratiti u razdoblje kada je Škaričić, nakon što je skoro dva desetljeća obnašao dužnost HDZ-ovog gradonačelnika Omiša, izgubio lokalne izbore od nezavisnog kandidata Ivana Kovačića, kasnijeg Mostovog ministra u Vladi.

Inače do jutros u osam sati 42 štićenika Doma za starije osobe u Vukovarskoj ulici transportirano je u KBC Split, još osmero tamo će ih biti prebačeno tijekom jutra, a zbog pojave koronavirusa u tom domu Split će posjetiti ministri Vili Beroš i Vesna Bedeković, doznaje se od župana Blaženka Bobana.

Transport korisnika Doma je tijekom noći išao usporeno jer su svakom od njih prilikom dolaska u bolnicu napravljene sve nužne pretrage među kojima i EKG. Radi se o korisnicima koji su svi stariji od 85 godina. Po informacijama liječnika koji su izvijestili župana svi su u dobrom stanju s obzirom na dob.

“Deset korisnika kojima je utvrđen koronavirus smješteni su u Respiracijski centar, dok su ostali zaprimljeni na Kliniku za infektivne bolesti na Križinama. Tijekom jutra će se u bolnici na COVID 19 testirati preostalih 40 umirovljenika”, kazao je Hini župan Boban.

MINISTRI BI USKORO TREBALI DOĆI U SPLIT

Dodao je da je od sinoć u kontaktu s ministrom zdravstva Vilijem Berošom koji se zajedno s ministricom za socijalnu politiku Vesnom Bedeković zaputio u Split gdje ih se očekuje tijekom jutra.

Najavio je da će ministri prvo ići u KBC Split na Križinama nakon čega će obići i Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici.

PETNAESTAK UMIROVLJENIKA PRETHODNIH DANA IMALO TEMPERATURU

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je sinoć kako je petnaestak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, doduše ne visoku, a prije dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno.

Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali liječnici. “Sada je županijski Stožer civilne zaštite donio odluku da se korisnici prebace u bolnicu na Križine”, kazao je Škaričić.

Zaposlenici koji su bili u kontaktu s umirovljenicima na drugom katu, gdje ih se nalazilo ukupno pedeset, ići će u samoizolaciju kući, dok će 50 korisnika biti prebačeno na Križine. Epidemiološka služba će odmah nakon što završi transport umirovljenika dezinficirati drugi kat.

SUMNJA DA I PAR DJELATNICA DOMA IMA SIMPTOME

Škaričić je izrazio sumnju da par djelatnica Doma također ima simptome zaraze i priznao da su zbog cijele situacije u Domu šokirani. Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je kako ga je Škaričić izvijestio da nije bilo kontakta štićenika s drugog kata s ostalim korisnicima Doma, a nada se da će zaraženi preboljeti koronvirus.

Ministar zdravstva Vili Beroš reka je za N1 kako se u Splitu “nažalost dogodilo ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije”.

U bolnicu su transportirani polupokretni korisnici koji su odmah, ovisno kako su stizali, testirani na Covid-19. Testiranje se očekuje i za nekoliko djelatnica koje su bile u kontaktu s umirovljenicima s drugog kata.

JOŠ SE NE ZNA KAKO SU ZARAŽENI

Još uvijek nije jasno kako su se korisnici zarazili s obzirom da već određeno vrijeme tamo nema posjeta. Pretpostavlja se da je koronavirusom zaražen netko od korisnika koji je bio na redovnom pregledu u bolnici, prenosimo s tportala.

FOTO : Dnevnik.hr

Iz kategorije: Vijesti