Datum objave: 03. Travanj 2020

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE / Imamo 68 novooboljelih, preminulo 81 - godišnjakinja s coronavurusom

Diana Ferić
Diana Ferić

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata  68 novih bolesnika obolojelih od COVIDA 19. Umrla je jedna osoba i to žena od 81 godinu  Na respiratoru je 39 osoba, a oporavljene su 92.Zabilježeno je 86 slučajeva kršenja samoizolacije.

Božinović je rekao da je od dana kad je Stožer donio mjere ograničavanja okupljanja zabilježeno 45 kršenja kad je riječ o lokalima. U Splitsko-dalmatinskoj zabilježeno je 14 takvih slučajeva. U Zagrebačkoj županiji je 10 takvih slučajeva. To su dvije županije s najviše takvih slučajeva.

Beroš opet komentirao situaciju u Dalmaciji

Capak je kazao da se čisti situacija u Dalmaciji.

"Rekao bih da je prilično velik broj s obzirom na broj stanovnika u Krapinsko-zagorskoj županiji. No tu smo imali slučajeve izvana. Bio je jedan incident u slovenskoj firmi, blizu granice. Dosta od 46 oboljelih možemo povezati s tom firmom", rekao je Capak.

"Ne bih posebno istaknuo neko veliko žarište, nigdje nije nekontrolirana situacija", rekao je Capak.

Beroš se osvrnuo na situaciju u Splitu, a posebno na kritike koje su došle iz Dalmacije.

"Nikad nećemo prestati naglašavati važnost samodiscipline. Važno je da se to u Splitu više ne događa. Jedini način za prekid epidemije je da se odgovorno ponašamo", rekao je.

Božinović o propusnicama

"Mi cijelo vrijeme imamo izbor, a on je jasan. To je očuvanje života i zdravlja", rekao je Božinović.

Odbijeno je više od 4500 propusnica. Bilo je onih koji su u samoizolaciji, a tražili su propusnicu. To su sve ponašanja koja nisu dozvoljena.

"Cijeli se sustav, zdravstveni i druge službe, potrudio da se organizira na jedan dosad neviđen način. Pripremaju se dvorane za nedajbože, takve okolnosti. Život i zdravlje je na prvom mjestu", rekao je Božinović.

 

"Imamo neki ritam od 100.000 propusnica dnevno. Ako nastavimo tim ritmom, one bi s epidemiološke strane počele gubiti smisao. Ako radiš u istom mjestu, ne treba propusnica. Da firme daju propusnice onima koji moraju nešto otić, pa ne može biti situacija da svi moraju dobiti propusnicu, tada se gubi smisao. Sve ovo ostaje digitalno zapisano. Pozivam sve da dobro razmisle u interesu ne samo svoje firme nego u interesu zdravlja obitelji, nacije, da budu restriktivni kad stavljaju ljude na popis i da daju samo na ono razdoblje kad treba da taj djelatnik napusti prebivalište", rekao je Božinović.

"Mi osluškujemo, naravno da ćemo se prilagođavati svakoj situaciji, posebno kad se radi o manjim općinama", rekao je.

"Cijelo vrijeme balansiramo između dva zahtjeva koja su pred ovim Stožerom: kako održati povoljnu epidemiološku situaciju i kako omogućiti s druge strane da život ide dalje", rekao je Božinović.

"To je sustav koji je u vrlo kratko vrijeme odgovorio na one temeljne zahtjeve. Posložio i uvezao nekoliko baza podataka, taj sustav funkcionira. Ako se pokaže potreba, može se produžiti. Dajte nam još dan, dva, najavit ćemo pravovremeno", rekao je Božinović.

O drive-in tržnicama

Komentirao je Bandićevu ideju o drive-in tržnici.

"Što se toga tiče, ovaj Stožer već tjedan dana kroz različite formate uključujući i predstavnike Ministarstva poljoprivrede i ministricu, razmatra koje su mogućnosti kako bi se taj važan segment našeg gospodarstva stavio u pogon, to nije jednostavno. Međutim, pitanje pojedinih rješenja i načina rješavanja su sva ovdje razmatrana. Drive-in je nešto što je primarijus Capak stavio na papir prije nekoliko dana kao temu o kojoj se može razgovarati", rekao je Božinović.

Alemka Markotić je kazala da u svim testovima postoji jedan postotak lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza.

"Nikad se test ne uzima kao sam. Svrha liječnika koji rade dijagnostiku je da znaju kompletnu sliku i onda u okviru toga se interpretira nalaz. Što se tiče samih testova, za sve one laboratorije koji su se javili preko ministarstva, bili su pod nadzorom. Testovi nisu svi isti", rekla je Markotić.

Komentirali i zaraženog šefa Vinogradske

Markotić je komentirala stanje bolesnih.

"Što se tiče osoba na respiratoru, u našoj klinici nema promjena u odnosu na jučer. Jedna osoba je na respiratoru, ne znamo je li covid. Profesor Zovak je sam priopćio da je pozitivan", rekla je Markotić.

Nadovezao se Capak.

"Svi koji su u zadnjih 48 sati bili u socijalnom kontaktu sa Zovakom će biti u samoizolaciji", rekao je Capak.

Rečene su brojke za zdravstvene djelatnike: 145 djelatnika koji su zaposleni u zdravstvenom sustavu su pozitivni. To su osam ljekarnika, 10 stomatologa, 8 djelatnika u administraciji, 61 doktor medicine, 44 medicinske sestre.

"Neki od tih liječnika su prenijeli na svoje obitelji. Koliko je meni poznato, nitko od njih nije teže bolestan. Svi se vesele trenutku da se vrate na svoja radna mjesta", rekao je Beroš.

"Od danas poslijepodne firme koje traže e-propusnice će to moći napraviti skupno. Firma u tablici to dostavi nadležnom ministarstvu putem aplikacije", rekao je na kraju Božinović, prenosimo s portala Index.hr.

Iz kategorije: Vijesti