Datum objave: 02. Travanj 2020

KORONA KRIZA / Raspisan javni poziv za izgradnju ugostiteljsko – turističke zone s dvije plaže, luke nautičkog turizma i golf igrališta na Prukljanskom jezeru

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ministarstvo državne imovine raspisalo je Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na Prukljanskom jezeru, ponuda za osnivanje prava građenja na tom zemljištu i ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju Projekta Prukljan; izgradnju ugostiteljsko –turističke zone "Prukljan" s dvije plaže i lukom posebne namjene – lukom  nautičkog turizma – privezište i izgradnju golf igrališta  Prukljan s turističkim vilama.

Ministarstvo državne imovine nudi na prodaju 30 hektara državnog zemljišta (k.č.br. 3216/1) na kojem će se će se temeljem prostornog plana ili akata za provedbu prostornih planova, formirati građevna čestica za izgradnju ugostiteljsko - turističke zone Prukljan, maksimalnog kapaciteta 1500 ležajeva

Osim toga nudi na koncesiju Koncesija na 51 376 četvornih metara pomorskom dobru, na dijelu k.č. br. 3216/5, u svrhu gospodarskog korištenja dvije plaže te izgradnju i gospodarsko korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma – privezište u obuhvatu ugostiteljsko - turističke zone "Prukljan".

Ministarstvo uz to najavljuje osnivanje prava građenja golf igrališta na površini od 136 hektara na obalama Prukljanskoj jezera te još 24 hektara zemljišta za izgradnju turističkih vila.

Javni natječaj raspisan je 1. travnja 2020. godine, ali nije prvoaprilska šala. Riječ je o početku realizacije prilično starog, kontraverznog i osporavanog projekta izgradnje golf terena s turističkim vilama i drugim sadržajima na dijelu obale Prukljanskog jezera koji se nalazi na području Grada Skradina.

Javni poziv nije neočekivan međutim neobično je što je raspisan usred korona krize u kojoj se Hrvatska i čovječanstvo bore protiv ugroze zdravlja i života ljudi koronavirusom.

Ministarstvo državne imovine raspisalo je JAVNI POZIV br. 3/19 na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske, KLASA: 022-03/20-04/40, URBROJ: 50301-26/23-20-3 od 19. ožujka 2020.

Prukljansko jezero

Dužina: 6,7 km

Širina: 2,8 km

Površina: 11,2 km2

Dužina obale: 28,8 km

Dubina: 22

Naselja: Raslina, Prukljan, zaseoci Bilica: Šparadi, Stubalj, Mikulandre, Vrulje i Ćalete

Otok: Stipanac

Pritoka: bujični potok Guduča

Prukljansko jezero je plovno cijelom svojom dužinom. Po sredini je duboko 11 do 19 metara. Plovidba nije ograničena. Na jezeru nema uređenih pristaništa i marina. Športski ribolov je dozvoljen. Prukljansko jezero dugo 6700 metara, široko 2800 metara s površinom od 11 200 000 četvornih metara i najvećom dubinom od 22 metra najveće je jezero na rijeci Krki.   Sa sjeverozapadne strane u jezero se ulijeva bujični potok Guduča, a u sredini sjevernog dijela jezera ispred sela Prukljana je otok Stipanac. Usprkos prekomjernom izlovu jezero je još uvijek bogato ribom, rakovima i školjkama. Uz obale je vrlo plitko, a voda je topla i ugodna za kupanje. Voda na površinskom sloju jezera, do dubine od 1,5 metara, slatka je voda rijeke Krke, a ispod njega je slana morska voda.

Iz kategorije: Vijesti