Datum objave: 01. Travanj 2020

POČELO JE / Sve odgojiteljice zaposlene na određeno vrijeme u gradskim vrtićima poslane na Zavod za zapošljavanje

Diana Ferić
Diana Ferić

 Svih sedamnaest odgojiteljica koje su bile zaposlene u gradskih dječjim vrtićima Smilje i Šibenska maslina na određeno vrijeme završilo je na Zavod za zapošljavanje. Među njima, kako doznajemo, ima i samohranih majki. One su prve "žrtve" krize uzrokovane koronavirusom u gradskim službama . Obrazloženje je jednostavno - vrtići ne rade osim dva dežurna, opseg posla se smanjio i za njima nema više potrebe. Događa se to kada iz institucija vlasti slušamo apele poduzetnicima da se suspregnu od otkazivanja radnicima i na posegnu za državnim mjerama. Ovo očito nije poticajan primjer.

"Upravna vijeća ustanova Dječji vrtić Šibenska maslina i Dječji vrtić Smilje donijela su odluku o prestanku radnog odnosa radnicima koji rade na određeno vrijeme, zbog potrebe posla i dok traje potreba posla, a najdulje do 30. lipnja 2020. godine. Odluke o prestanku radnog odnosa donesene su iz razloga jer više ne postoji pravni osnov temeljem kojeg su zaključeni ugovori o radu s tim radnicima. Radnici će biti pozvani na posao čim završi ova novonastala krizna situacija izazvana širenjem zaraze i ugrožavanjem zdravlja. Za sada, radnici su upućeni na ostvarivanje svojih prava za vrijeme privremene nezaposlenosti na nadležni Zavod za zapošljavanje", stoji u odgovoru koji smo na naš upit dobili dobili iz uprava tih vrtića.

Otpuštene odgojiteljice su razočarane i smatraju da ih se olako pustilo na ulicu u ovim teškim trenutcima nakon što su, neke i godinama, radile na zamjenama, kada je god trebalo.

Značajno je smanjen opseg posla i u privatnim vrtićima, ali, primjerice DV Osmijeh nije za sada podijelio niti jedan otkaz zaposlenicima na određeno vrijeme.

"Jednostavno smo odlučili za sada zadržati sve zaposlene iako imamo svega nekoliko djece u dežurnom vrtiću. Nemam srca te žene sada poslati na zavod za zapošljavanje. Računamo da ćemo moći koristiti državne mjere pomoći poduzetnicima i da ćemo svi podjednako snositi teret ove krize", kazala nam je Katja Ercegović, osnivačica tog vrtića.

Unatoč tomu što djeca ne idu u vrtić zaposlenici tog vrtića kao i drugih u privatnom vlasništvu, primjerice DV Sunce, komuniciraju s djecom preko društvenih mreža i podučavaju ih različitim aktivnostima koje mogu raditi kod kuće tako da zapravo odgojitelji rade i dalje, ali u promijenjenim uvjetima.

FOTO: DV Smilje

Iz kategorije: Vijesti