Datum objave: 30. Ožujak 2020

GRADSKI VIJEĆNICI GLASANJEM E MAILOM ODLUČILI / Neke obveze poduzetnicima otpisane, neke odgođene, stvoreni uvjeti za izjednačavanje djece u svim vrtićima u vrijeme koronavirusa

Diana Ferić
Diana Ferić

Roditelji djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće u Gradu Šibeniku neće, jednako kao ni oni čija djeca idu u gradske vrtiće, plaćati usluge za vrijeme u kojem djeca nisu boravila u vrtiću zbog krize oko koronavirusa. To će omogućiti Odluka koja je danas prihvaćena na sjednici Gradskog vijeća većinom glasova,  a koja predviđa da privatni i vjerski vrtići dobivaju redovno subvencije iz gradskog proračuna. Ta je točka uvrštena na dnevni red na inicijativu vijećnika Antona Dobre, uz potporu svih oporbenih vijećnika.  Na kraju je  ta odluka prihvaćena glasovima 24 vijećnika, a jedan  je bio suzdržan.

„U ovoj izvanrednoj situaciji cilj nam je održati financijsku stabilnost te zaštiti šibensko gospodarstvo. To je i bio razlog sazivanja sjednice Gradskog vijeća kako bismo stvorili pravnu osnovu za provedbu mjera pomoći šibenskim gospodarstvenicima i poduzetnicima. Napominjem i da unatoč trenutnom stanju nije promijenjen ugovorni odnos Grada  Šibenika s privatnim i vjerskim osnivačima predškolskih ustanova  te će istima biti isplaćene subvencije u skladu sa sklopljenim ugovorima. Istovremeno, Grad  nema pravnu mogućnost utjecati na interne  odluke  drugih osnivača koji pružaju javne usluge i korisnika samih usluga po pitanju cijene“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Današnja sjednica održana je uz izjašnjavanje vijećnika putem elektroničke pošte. Sjednica je održana elektroničkim putem zbog trenutne  epidemiološke situacije u zemlji, a posebno uzimajući u obzir Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. ožujka 2020. godine kojom je među ostalim određena zabrana okupljanja više od pet ljudi na jednom mjestu.

Gradski vijećnici jednoglasno su  prihvatili  prijedlog Odluke o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi kojom se u gradu Šibeniku uređuje pitanje predmetnog novčanog javnog davanja koje se koristi za održavanje i građenje navedene komunalne infrastrukture na području Grada Šibenika, a prihvaćen je i prijedlog Odluke o dopuni Odluke o komunalnom doprinosu.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog Odluke o odgodi obveze plaćanja i otpisu komunalne naknade za nekretnine koje služe u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusom. Navedenom odlukom određeno je kako poduzetnicima koji su obveznici plaćanja komunalne naknade za nekretnine koje služe uz svrhu obavljanja poslovne djelatnosti, a kojima je poslovanje ograničeno ili ugroženo kao posljedica Odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničenja održavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja odgađa se plaćanje komunalne naknade za 4.,5. i 6. mjesec 2020. godine za godinu dana od dana nastanka obveze plaćanja.

Izglasan je i prijedlog Odluke o oslobađanju plaćanja zakupnine i naknade korištenja javne površine. Odluka se odnosi na poslovne subjekte, koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Šibenika i s Gradom Šibenikom imaju sklopljene važeće ugovore o zakupu, a onemogućeno im je poslovanje zbog mjera suzbijanja korona virusa COVID-19, objavljeno je na službenoj web stranici Grada Šibenika.

Također, odluka se odnosi na poslovne subjekte, korisnike javnih površina za postavljanje otvorene i zatvorene terase te za postavljanje kioska kojima je onemogućeno poslovanje zbog mjera suzbijanja korona virusa. Oslobađanje plaćanja primjenjivat će se za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine.

Vijećnici su izjašnjavanjem putem elektroničke pošte prihvatili i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o mjerilima za naplatu usluga u DV Smilje, kao i DV Šibenska maslina. Objema odlukama definirano je kako se roditelji oslobađaju od naplate sudjelovanja u cijeni programa, a koji se umanjuje srazmjerno broju dana trajanja nemogućnosti korištenja usluga dječjeg vrtića.

Na prijedlog gradskog  vijećnika  Antona Dobre  dnevni red današnje sjednice nadopunjen je točkom  - prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Šibenika za 2020.g., kojom se predlaže da se  korisnici predškolskih ustanova privatnih i vjerskih osnivača na području Grada Šibenika u razdoblju trajanja mjera Nacionalnog stožera RH  oslobode od plaćanja naknade srazmjerno broju dana trajanja nemogućnosti korištenja usluga vrtića. Također, prijedlog Odluke obuhvaća sufinanciranje predškolskih ustanova od strane Grada Šibenika sukladno  ugovornim obvezama. Prijedlog Odluke prihvaćen je većinom glasova gradskih vijećnika.

Amandman je uputio  vijećnik Milorad Mišković, no isti  nije usklađen  s Poslovnikom Gradskog vijeća Grada Šibenika, budući da se ne odnosi na konkretnu točku dnevnog reda.

Poziv predsjednika Gradskog vijeća Dragana Zlatovića na odricanje od vijećničke naknade za mjesec ožujak 2020. godine, kako bi svojim doprinosom pripomogli potrebama Opće bolnice Šibensko-kninske županije u nabavio medicinske opreme, podržan glasovima većine vijećnika.

Gradonačelnik Burić je istaknuo i kako su nepotrebna prozivanja putem medija jer je Grad Šibenik dokinuo naknadu članovima Nadzornog odbora svih svojih   trgovačkih društava  „Ovo nije vrijeme za politiziranje i prozirni populizam, naprotiv, u ovom razdoblju, više no ikad, trebamo biti složni na svim razinama kako bi se što brže i uspješnije othrvali  pandemiji.“, poručio je gradonačelnik Željko Burić.

Iz kategorije: Vijesti