Datum objave: 30. Ožujak 2020

NACIONALNI STOŽER: Broj novooboljelih linearno se povećava,a izmjene postojećih mjera mogle bi uslijediti početkom lipnja

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska se može i dalje pohvaliti da se broj novooboljelih od koronavirusa povećava linearno što se može zahvaliti u prvog redu mjerama koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite kojim su socijalni kontakti smanjeni na najmanju moguću mjeru, poruka je i današnje konferencije za novinare tog stožera.

Imamo 77 novih bolesnika od jučer u 13 sati. Ukupno je 790 bolesnika. 6404 testiranja. Preminulih je 6, na respiratoru 27. Oporavljenih je 64, 12 više nego jučer.

"Ovakvo stanje možemo zavaliti zajedničkim naporima svih u zdravstvu, stožera i građana. Većina građana se pridržava mjera. U toj našoj zajedničkoj borbi ponekad se dogodi da imamo poneku slabu kariku. Ima onaj jedan manji dio koji se ne pridržava i krši mjere. Svaki dan se izvještava o onima koji krše izolaciju. Ima i onih koji su sami sebe stavili u samoizolaciju. Ponekad je potrebno i osigurati provođenje tih mjera. To radi policija, ja bih pohvalio policiju jer mislim da ona to radi odlično. Ponekad se nas pita da komentiramo neke situacije... Naš doktor Karić iznio je jednu prestrogu ocjenu postupanja policije, a da nije znao priču s obje strane. Policija ponekad mora upozoriti i postupati, provesti mjere nadzora... To je potrebno jer neki se ne drže tih mjera i mora ih se podsjetiti na mjere jer je to u interesu svih nas. Mi smo uložili silan trud u to da balansirano donesemo ove mjere. Bez namjere da kršimo ljudska prava i prava naših građana. Mi smo često od strane vas medija upitani za naše brojčane procjene... Kad će prestati sve, koliko će biti oboljelih... Nitko to ne može reći. Svaka brojka je nezahvalna. Možemo uzeti nečiji model, ali kod nas je situacija drugačija. Ja sam jučer iznio svoju osobnu procjenu. To se može pokazati jako pogrešno. Ja sam spomenuo taj početak lipnja, shvatite da je to isključivo procjena nas nekoliko koja ovisi o puno toga. Nekako smo prema svim pokazateljima mislili da bi moglo doći do nekih izmjena početkom lipnja, a ne da će te mjere biti na snazi do 1. lipnja", kazao je dr. Krešimir Capak, ravnatelj Državnog zavoda za javno zdravstvo.

Prema riječima ministra Davora Božinovića županijski centri su primili u posljednja 24 sata 41 poziv o mogućem kršenju mjera, a dosad je evidentirano 3479 dojava. Provjerama je utvrđeno da je 928 osoba kršilo mjere samoizolacije...

Što se tiče opreme ona se distribuira preko županijskih centara. Jučer je došla veća količina zaštitne opreme, ona se raspoređuje tijekom dana.

"Mi smo svjesni da svaki pojedinac različito doživljava mjere, ali samo zahvaljujući njima imamo dobru situaciju i linearno,a ne eksponencijalno povećanje novooboljelih" , istaknuo je Božinović.

Iz kategorije: Vijesti