Datum objave: 30. Ožujak 2020

ZASJEDA GRADSKO VIJEĆE ELEKTRONSKIM PUTEM / Oporbeni vijećnici predlažu odricanje od vijećničkih, ali i naknada u različitim odborima, a Mišković i smanjenje plaća

Diana Ferić
Diana Ferić

Dio vijećnika šibenskog gradskog vijeća predložio je za današnju sjednicu na kojoj se glasa dopisnim putem da se zbog krize uzrokovane koronavirusom, ali i za financijsku pomoć šibenskoj bolnici vijećnici, ali i svi koji su u upravnim i nadzornim odborima odreknu naknade za ožujak, a vijećnik HSS -a Milorad Mišković predlaže i smanjenje plaća zaposlenmima u gradskoj upravi i gradskim ustanovama i poduzećima.

Tako su priopćenje za javnost uputili vijećnici s NEZAVISNE LISTE STIPE PETRINA, Branko Kronja, Rikard Marenzi i Iris Ukić Kotarac u kojem kažu da su suglasni s prijedlogom predsjednika Gradskog vijeća Grada Šibenika g. Dragan Zlatović da se (svi) vijećnici GV-a odreknu vijećničke naknade za mjesec ožujak 2020. godine.

"Cilj ove akcije kojoj smo se rado odazvali jest prikupljanje sredstava za potrebe OB Šibenik radi pokrivanja dijela troškova nabavke prijeko potrebnog materijala - opreme za potrebe bolnice u borbi s Corona virusom. (Donacija iz Emirata stigle je u državu premda, batem našoj javnosti nije poznato u kojoj količini i vrsti opreme je potpomognuta upravo bolnica u Šibeniku). Budući Europska unija, bez obzira što smo trenutno predsjedavajući ne pokazuje znakove solidarnosti (primjer Italije), na ovaj način, barem mi vijećnici, pokazat ćemo da smo solidarni jedni s drugima. Upravo zbog navedenog vijećnike NLSP a čudi kako na razini Grada od strane gradonačelnika ili dogradonačelnika odnosno od strane predsjednika Gradskog vijeća g. Zlatović, budući su svi dio iste stranke, nije pokrenuta ili barem javnosti nije prezentirana jednaka inicijativa, da se svojih naknada također odreknu i članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća poduzeća u vlasništvu odnosno ustanova čiji je osnivač Grad Šibenik (ukoliko se naknade isplaćuju na mjesečnoj razini). Vjerujemo da za sada nema potrebe da se dira u plaće gradonačelnika i njegovih zamjenika, odnosno službenika i zaposlenika ustanova i poduzeća (kojima su primanja nedavno podignuta), bez obzira na onu staru poslovicu koja kaže "Kako novcu dolazi kraj, tako ljudi postaju pametniji". S dobrim željama svim članovima vijeća i sugrađanima, vjerujemo da ćemo zajedno uz međusobnu podršku i pomoć, prebroditi i ovu nedaću. Grad Šibenik ima slijedeća poduzeća u svom vlasništvu i odnosno slijedeće ustanove čiji je osnivač: U nastavku donosimo raspoložive na internetu vidljive podatke o članovima nadzornih odbora. 1. Zeleni grad Šibenik, (Tomislav Lokas, podaci o drugim članovima nedostaju) 2. Bikarac do.o Šibenik (Nadzorni odbor Joško Vučenović, Josipa Leontić, Davor Bukić, Davor Aleksić, Neven Rak) 3. Gradski parking d.o.o. (Tomislav Juras, Nikica Vučenović, Boris Dukić, Velimir Šumera, Radenko Kendeš) 4. Čempresi d.o.o. (Zdenka Županović, Ante Svračak, Hrvoje Stančić, Petar Knežević, Zvonimir Relja) 5. Vodovod i odvodnja d.o.o. (Ante Raić, Stipica Protega, Alan Lokas, Ivica Abramac, Ofelija Lambaša Jurić, Robert Podrug, Ivan Malenica, Lucija Toprek, Branimir Šupe, 6. Podi d.o.o. (nema podatka na stranici) 7. TEF dd. (nema podatka na stranici) 8. Poduzetnički inkubator Šibenik U odnosu na članove upravnih vijeća klubu zastupnika nisu poznati podaci tko su članovi vijeća i da li članovi primaju ikakve naknae ali smo uvjereni da će se rado priključiti ovoj inicijativi. Javna ustanova Športski objwkti Šibenik, Tvrđava kulture Šibenik, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“, Dječji vrtić Maslina, Dječji vrtić Smilje,Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku,Muzej grada Šibenika.", stoji u tom priopćenju.

Milorad Mišković je obavijestio medije da je kao vijećnik u Gradskom vijeću grada Šibenika, ispred Gradske organizacije HSS-a Grada Šibenika i osobno kao vijećnik za današnju sjednicu, vezano za točku: „Poziv na odricanje vijećničke naknade za mjesec ožujak 2020. godine od mjesečne vijećničke naknade“, dostavio amandman sljedećeg sadržaja. „Ovim putem ispred GO HSS-a Šibenik želim se osvrnuti na poziv za odricanje vijećničke naknade za mjesec ožujak, Prije svega nemam ništa protiv ovakve humanitarne geste, iako ne volim kad se donose ovakve populističke mjere, smatram da bi svatko trebao sam odlučivati o svojoj humanoj gesti, a ne da mu se to nameče prozivkama i tome slično. Mišljenja sam da se ovim pozivom vijećnika na odricanje vijećničke naknade ne može puno pomoći jer to bi bilo malo vise od 30 000 kn a to i nije neki novac za rješavanje ovako velikog problema. Stoga predlažem: 1. Svim zaposlenicima koji su na gradskom proračunu, svim službama grada Šibenika (Osnovne Škole, Vrtići, Kazalište, Muzej, Knjižnica. Javna ustanova SO, TvrĎave kulture, Čempresi, Vatrogasci i.t.d.) i svim gradskim poduzećima (Vodovod, Zeleni Grad, Gradski Parking i ostali), predlaže se umanjiti osobni dohodak u postotku prema visini primanja, 1. primanja do 5.000 kn, umanjiti dohodak za 5%, 2. primanja od 5.000 kn do 10.000 kn umanjiti dohodak za 10% 3. primanja od 10.000 do 20.000 kn umanjiti dohodak za 20% 4. Ukinuti vijećničke naknade dok se problem s Koronom ne riješi. Na ovaj način ćemo pokazati primjer i uključiti veliki broj građana u borbi protiv Korone virusa. Molim predsjednika GV da ovaj amandman stavi na glasovanje kako bi se vijećnici mogli očitovati, Molim sve vijećnike GV Grada Šibenika da prihvate amandman jer na ovaj način bi mogli prikupiti značajna sredstva za nasu bolnicu. Ako ozbiljno želimo rješavati problem koji nas je zadesio onda moramo donositi i ozbiljna i prava rješenja, a ne se baviti populističkim trikovima".

Sjednica je počela u 9 sati, a vijećnici rezultate svog glasovanja moraju elektroničkim putem dostaviti do 13 sati.

Iz kategorije: Vijesti