Sidebar Menu

Datum objave: 28. Ožujak 2020

SDP - ove MJERE ZA OPORAVAK GOSPODARSTVA / Pogledajte detaljno što traže za spas gospodarstva, a odnosi se i na poduzetnike i ne radnike

Diana Ferić
Diana Ferić

SDP, stranka koja i dalje u anketama dobiva najveći postotak potpore građana pokušava na svim razinama, pa tko i lokalnim promovirati svoj program prevladavanja krize uzrokovane koronavirusom.

"Prije 2 tjedna, nakon proglašenja pandemije, predstavili smo više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica na građane i gospodarstvo. Ovih dana postaje jasno kako su mjere koje je donijela Vlada nedovoljne i kako se u provedbi kasni. Nažalost, građani i poduzetnici osjećaju veliku neizvjesnost i strah, oni ne znaju što im je činiti. U proteklim danima mnogi ljudi ostaju bez posla, bez prihoda za svoje obitelji. Vrijeme curi. A vremena nema.

Na mnogim mjerama koje smo mi predložili i na kojima inzistiramo, inzistiraju i sami poduzetnici i građani pogođeni krizom", ističe predstavnik te stranke Davor Bernardić.

Iznijeli su glavne značajke tog programa u kojem kažu:

 

Glavni cilj našeg Paketa za spas gospodarstva je obustava plaćanja poreza i doprinosa poduzetnicima, isplata plaća radnicima dok traje kriza, te odgoda plaćanja kredita za građane i gospodarstvo. Stoga smo danas u saborsku proceduru poslali Paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta.

ZA RADNIKE

  • Isplata naknade za svakog zaposlenog u visini 75% plaće, a najviše do 5100 kn
  • Povećanje naknade za samoizolirane radnike – prijedlog je da osnovica bude na razini prosječne plaće – duplo veća nego sad
  • Povećanje neoporezivog dohotka na 30.000 kn kako bi poduzetnici koji su u mogućnosti mogli stimulirati radnike koji rade u posebno otežanim uvjetima krize, dostavljače, vozače, prodavače, zdravstvene radnike, itd.
  • Plaćeni dopust za jednog roditelja kako bi skrbili o djeci za vrijeme trajanja krize
  • Odgoda kredita za građane

ZA GOSPODARSTVO

  • Prestanak plaćanja predujmova poreza na dobit
  • Oslobađanje od plaćanja doprinosa
  • Prestanak i oprost plaćanja poreza na dohodak za paušaliste – obrtnike i iznajmljivače
  • Moratorij na kredite
  • Suspenzija zatezne kamate

 

Kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza, predložili smo da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, idu na minimalnu plaću.

 

Nedopustiva je najava koja je stigla iz Vlade o smanjenju radničkih prava. Kriza uzrokovana Corona virusom, ne smije biti razlog za ukidanje radničkih prava, ali ni ljudskih prava i sloboda.

Hrvatska nema vremena za čekanje, potrebno je početi donositi Odluke i spasiti gospodarstvo i radna mjesta dok još nije kasno.

 

Želim još jednom zahvaliti svima koji su na prvoj liniji obrane od virusa i koji riskiraju vlastite živote kako bi spasili naše.

Još jednom vas pozivam da se svi striktno pridržavamo mjera i uputa kako bi spriječili širenje ove epidemije.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.