Datum objave: 28. Ožujak 2020

OPET REAGIRAJU PRVI / Općinsko vijeće Primoštena odlučilo da se u gradskim službama, ustanovama i poduzećima smanje plaće za 20 posto, a kad gospodarstvo krene to će biti vraćeno

Diana Ferić
Diana Ferić

Primoštensko Općinsko vijeće  prednjači  od početka u borbi protiv koronavirusa, ali i njegovim posljedicama.  Bili su prvi koji su zatvorili ugostiteljske objekte i  zaustavili rad svih javnih službi i institucija, a u petak su odlučili da se  svim službenicima i zaposlenicima  smanje plaće i to  za 20 posto, ali samo onima koji zarađuju iznad  5 000 kuna. Mjera je zahvatila zaposlenike u administraciji, u komunalnom poduzeću Bucavac d.o.o, u Primošten odvodnji d.o.o., djelatnike dječjeg vrtića „Bosiljak" i vjerskog vrtića „Brat sunce", te knjižnice i Turističke zajednice.

"U ovim za Hrvatsku i cijeli svijet teškim trenutcima pravi je jack pot imati ikakvu plaću i radno mjesto. Zbog toga ovo smanjenje naišlo je na odobravanje svih zaposlenika.
Općinsko vijeće ovlastilo je načelnika Petrinu da ukoliko bude potrebno, još i više umanji iznos osnovice plaće svih zaposlenih u općini, ustanovama i poduzećima"; kaže Iris Ukić Kotarac, šefica  Jedinstvenog upravnog odjela u toj općini.

"Ova mjeru štednje očekivana i nije nam prvi put da smo je uveli. Prvi put je uvedena 2001. godine kada smo u Primoštenu preuzeli vlas i zatekli bankrotiranu općine s milijunskim dugovima i višemjesečnom neisplatom plaća. Već tada smo smanjili plaće i otpustili treću djelatnika, a naši vijećnici, članovi Turističkog vijeća i svih upravnih vijeća i nadzornih odbora skoro  dvadest godina ne primaju nikakve naknade, a načelnik i njegov zamjenik su volonteri", rekao je primoštenski načelnik nezavisni Stipe Petrina.

Kada prođe epidemija koronavirusa i sveopća karantena, te se proračun počne puniti normalno zakinutim radnicima primoštenske općine oduzeto će biti vraćeno, odlučili su.

Vijeće je donijelo i odluku o osnivanju Postrojbe opće namjene civilne zaštite Općine Primošten, radi se zapravo o operativnim snagama bitnim za razna krizna stanja i elementarne nepogode.

Inače, primoštensko Općinsko vijeće održalo je redovitu radnu sjednicu s preko 25 točaka dnevnog reda, a trinaest vijećnika smjestila je na površinu od stotinjak i više kvadrata, svi su imali maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju.

Iz kategorije: Vijesti