Datum objave: 27. Ožujak 2020

DOBRE VIJESTI VEZANE ZA KORONAVIRUS / Broj oboljelih u Hrvatskoj raste, ali linearno, počinju raditi specijalizirani dućani na tržnicama

Diana Ferić
Diana Ferić

Novooboljelih od koronavirusa u Hrvatsko je u u protekla 24 sata  70 što je još uvijek linearno, a ne eksponencijalno povećanje što je dobra vijest, kako je kazao na jutrošnjoj konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš . Hrvatska ukupno sada ima  551 bolesnika  kod kojih je potvrđen koronavirus. Prosjčena dob je 48,02 godine, a 46 posto je žena. Među oboljelima 25 posto ih ima iznad 60 godina. Osam osoba je na respiratoru. Oporavljeno je 37 osoba.

Božinović o radu trgovina

"Naš rast je linearan što ukazuje na to da se građani pridržavaju uputa. Prva odluka se odnosi na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećala kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i dućani koji prodaju hranu za životinje", kazao je ministar Božinović.

Stožeri Civilne zaštite moraju posebnu pozornost obratiti na situaciju na tržnicama. Kad se provjeri je li sve u redu, kroz par sati, očekujemo da će te trgovine početi raditi.

Drugo izuzeće se odnosi na rad prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal i to za područje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije i to zbog posljedica za saniranje štete od potresa.

"Dokle god postoji linearni rast popuštat ćemo mjere, kako bismo sve više i sve optimalnije funkcionirali u ovim izvanrednim uvjetima", dodao je Božinović.

Nove odluke stupaju na snagu danas. Realno je za očekivati da trgovine počnu raditi od sutra ujutro. Želim dobiti povratne informacije od stožera da su poduzeli sve epidemiološke mjere unaprijed da posao može krenuti. Poruka je dakle krenut će raditi od sutra."

Šef Crvenog križa o volonterima

"Ne otvarajte vrata onima koji od vas traže novac. Naši volonteri ne traže novac. Molim sve one koje su volonteri tražili novac neka to dojave našoj policiji. Mi skrbimo za oko 10 tisuća obitelji. Molim građane i da ne doživljavaju naše volontere kao kurirsku službu", upozorio je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa

O staračkim domovima i zdravstvu

Svi zdravstveni radnici prije stupanja na svoja radna mjesta mjerit će temperaturu. Što se tiče staračkoh domova dali smo jasne upute kako i što. Mislim da se priprema i određeni update uputa za staračke domove.

"Mi ćemo određene mjere higijene i distanciranja i zabrane pojačati i danas objaviti o čemu se radi"

Beroš o stanju u zdravstvu i slučaju djevojčice kojoj je majka u samoizolaciji, a ona je trebala hitnu medicinsku pomoć

"Svi mi pojedinci u sustavu moramo biti svjesni svoje odgovornosti. Na terenu svi imaju vrlo detaljne upute. Djevojčica je imala upalu slijepog crijeva i dobro je. Moram  pohvaliti i njenu majku koja je rekla da je u samoizolaciji. Pohvaljujem i susjeda koji je curicu odveo. Tražim detaljan izvještaj o tome što se dogodilo, sad je najvažnije da je curica dobro, a što se događalo prije nego je primljena u bolnicu istražit ćemo. Već sam zvao ravnatelja Hitne"; istaknuo je ministar Beroš, kako javlja Index.hr. 

Iz kategorije: Vijesti