Datum objave: 26. Ožujak 2020

NEVEN SPAHIJA / Uhvatio sam zadnji avion iz SAD - a i sada sam u samoizolaciji u Šibeniku, trebamo se držati pravila i preživjeti

Diana Ferić
Diana Ferić

Proslavljeni košarkaški trener, Šibenčanin neven Spahija stigao je iz SAD -a u Šibenik i ravno u samoizolaciju tako da nije uspio vidjeti niti svoje kćeri, kako piše Index.hr. Uspio je prije tri dana uhvatiti zadnji avion iz SAD-a za Hrvatsku i sad se nalazi u samoizolaciji u obiteljskoj kući u Šibeniku. Sa Spahijom je telefonski razgovarao novinar Indexa Saša Čobanov.

Kaže kako od povratka ni s kim nije bio fizičkom u kontaktu, čak ni s obitelji. 

- Svakodnevno se čujem s prijateljima u Šibeniku, oni mi puno pomažu. Također, moja mama, premda ima 80 godina, dobrog je zdravlja i nema nam druge nego da si međusobno pomažemo. Imam ono osnovno što mi je potrebno za život, kao i svi drugi. Svi smo u istom problemu. Virus ne pita tko si i što si. Još nisam vidio kćerke ni svoju životnu partnericu koja je u Ljubljani. Što da radimo? Treba se držati pravila i preživjeti. Bit će vremena za sve, samo da izdržimo sve ovo. Molim vas, pridržavajte se mjera, ostanite kod kuća. Ne izlazite. Gledajte filmove, čitajte, radite sve ono što volite, a niste imali vremena', poruka je proslavljenog hrvatskog košarkaškog trenera - poručuje Neven Spahija.

 

Spahija je godinama bio prvi pomoćnik Mikeu Budenholzeru u Atlanta Hawksima. Od prošle godine desna je ruka Tayloru Jenkinsu u Memphis Grizzliesima. Zapravo, bio je to do prije desetak dana...Na početku razgovora otkrio je jednu ekskluzivu.

- Kad smo nedavno igrali protiv Lakersa, sreo sam Rona Sheltona, čovjeka koji je režirao jedan od najboljih košarkaških filmova ikad - White Men Can't Jump. Sjajan tip. Obožava košarku i baš smo se napričali. Rekao mi je da planira snimiti film o Draženu i da je već počeo skupljati materijale. Nažalost, sad je i to palo u drugi plan - otkrio  je.

Poručuje da se trenutno svi nalazimo u istim problemima te kako prvo sebi treba priznati da je stanje loše. 

- Užasno je i to treba priznati. Svaki put kad sam u životu bio u nekom problemu, najprije bih to sebi priznao. Tada bi mi bilo lakše nositi se s tim. Osnovna stvar je ne živjeti u zabludi i praviti se kao da se ovo nas ne tiče. Pošast se ne događa nekom drugom, događa se svima nama. Našim najbližima, cijelom svijetu. Apeliram na sve da ništa ne rade na svoju ruku, već da se pokorimo odlukama stručnjaka. Čudile su me i neke izjave sportaša. Ljudi, poslušajte epidemiologe, odakle vam pravo da iznosite mišljenje o nečemu o čemu nemate pojma - priča za Index Spahija.

Zbog pandemije smrtonosnog koronavirusa svijet sporta je paraliziran, sve se ugasilo, a NBA liga je, nakon što je potvrđeno da je igrač Utah Jazza Rudy Gobert pozitivan, prekinula natjecanje.

- Nakon što je se saznalo da je Gobert zaražen, NBA liga je reagirala fantastično. Bez razmišljanja i nepotrebnog petljanja odlučili su prekinuti prvenstvo. Do prije sedam dana važilo je pravilo da svaki trener može po pola sata, 45 minuta individualno raditi s igračem. Nakon treninga bi se lopta i sva oprema dezinficirala, a igrači bi otišli u samoizolaciju. Prije tjedan dana sve su aktivnosti prestale. Vodstvo NBA lige donijelo je naputke da se svaki kontakt zabranjuje i da se do daljnjega prekida svaki oblik košarke. Ne želim sad pametovati i glumiti generala nakon bitke, ali bilo mi je jasno što se događa i što će se dogoditi čim su se iz sata u sat donosile odluke o zatvaranju kazališta, kina, restorana… Jasno je bilo da ni sport neće biti pošteđen užasa - priča Spahija i dodaje:

- Vratio sam se u Hrvatsku noć prije potresa koji je pogodio Zagreb. Odmah sam došao u Šibenik jer sam ovdje prijavljen. Kat ispod mene živi mi mama koja ima 80 godina, ali otkako sam došao, nismo se vidjeli. Strogo se pridržavam pravila izolacije od dva tjedna. Razgovarao sam s glavnim trenerom Jenkinsom i objasnio sam mu da u ovim okolnostima želim biti kod kuće, među svojim najbližima. Nisam želio ostati u Memphisu posve sam. Tamo nisam imao apsolutno nikoga i jednostavno sam morao po svaku cijenu doći kući i biti s obitelji. Dok sam bio u Americi, pratio sam sve što se događa i znao sam da je samo pitanje vremena kad će virus doći i u Dalmaciju, na otoke, u moj Šibenik. Morao sam se vratiti. Uspio sam se vratiti doslovce u zadnji trenutak. Avioni i dalje lete, samo su pravila ponašanja tijekom leta drugačija nego prije. Avioni moraju letjeti. Bilo bi nehumano na silu zadržavati ljude daleko od njihovih obitelji, u trećem svijetu. Ljudi tako mogu poludjeti", kaže Spahija za Index.hr.

Iz kategorije: Vijesti