Datum objave: 24. Ožujak 2020

DOGOVOR KUĆU GRADI / Šibenskim obrtnicima i poduzetnicima otpis obveza prema Gradu dok ne rade zbog koronavirusa

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik će svim obrtnicima i poduzetnicima, obuhvaćenim Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovinama, uslužnih djelatnosti koju je Stožer civilne zaštite RH donio 19.03.2020. Grad Šibenik otpisati najam poslovnih prostora u vlasništvu Grada Šibenika, potom najam javnih površina, komunalnu naknadu, porez na potrošnju ii spomeničku rentu, kako je dogovoreno na današnjem sastanku predstavnika Grada Šibenika i Županijske obrtničke komore. Bilo je riječi o mjerama za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo i poduzetništvo izazvano pandemijom virusa COVID-19 koje je Županijska obrtnička komora predložila gradskoj upravi.

 Što se tiče plaćanja obveze gradskom komunalnom poduzeću za javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada na današnjem sastanku Obrtničke komore Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika dogovoreno je  da će se pokušati utvrditi model otpisa paušala za one koji trenutačno ne smiju raditi. 

Također, za sve ostale obrtnike i poduzetnike koji sada rade, ali u iznimno otežanim okolnostima  dogovoreno je da će oni sve svoje obveze najma poslovnog prostora i javne površine, komunalne naknade, spomeničke rente, poreza na potrošnju i usluge komunalnih poduzeća u vlasništvu Grada Šibenika platiti s odgodom od godine dana.

Nadalje, dogovoreno je da Grad Šibenik ne pripisuje kamatu na odgođena plaćanja niti će ići s ovrhama. Osim toga, na sastanku je zaključeno da će se svakodnevno pratiti situacija te po potrebi zajedno donositi nove mjere a sve kako bi opstalo obrtništvo i poduzetništvo u Gradu Šibeniku, a Grad sa svojim službama i pripadajućim ustanovama koliko je to moguće normalno funkcionirao te mogao biti na usluzi svim svojim građanima.

"Obrtnička komora Šibensko-kninske županije ovaj dogovor koji je jutros postignut s Gradom Šibenikom smatra izuzetno dobrim primjerom suradnje kako bi se pokušali prevladati nastali problemi te još jedanput poziva ostale gradove i općine u Šibensko-kninskoj županiji na suradnju i zajedničko utvrđivanje hitnih mjera za opstanak obrtnika i poduzetnika", kazao je nakon sastanka Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

Iz kategorije: Vijesti