Sidebar Menu

Datum objave: 20. Ožujak 2020

RASTE BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM / Još nije priopoćeno odakle je osmero novozaraženih, najavljene oštrije kontrole kretanja na otvorenom

Diana Ferić
Diana Ferić

 Hrvatska  ima 113 potvrđeno zaraženih koronavirusom, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroć na jutrošnjoj konferenciji za novinare.  Jučer u večernjim satima stigla je neslužbena informacija kako su tri pacijenta KB Dubrava zaražena, no potvrde za to nema.

Jučer popodne potvrđeno je i da je muškarac u Istri koji je umro bio zaražen koronavirusom. Zaraženi su i njegova supruga te jedan sin. Zbog njegove smrti ministar Beroš najavio je zdravstvenu inspekciju u pulskoj bolnici jer obitelj tvrdi da im liječnik danima nije dolazio, javlja Index.hr.

"8 novih potvrđenih. 113 zaraženih ukupno. Prosjek dobi je 42.6 godina. To je razlog što je klinička slika dobra  u najvećem broju.  Jedan bolesnik je na respiratoru. I dalje je stabilno", rekao je ministar Beroš na početku pressice. "Imamo točan plan popunjavanja kreveta. Tek onda kad se popune svi intenzivni kreveti u Zaraznoj, slijedi popunjavanje KB Dubrava", kaže Beroš.

"Spremni smo za sve opcije, najvažnija je prevencija. Apeliram na starije ne izlazite", rekla je Markotić.

"Svaki liječnik u CEZIHU vidi popis svojih pacijenata koji su dobili neku epidemiološku mjeru pa ce znati sve", otkrio je Capak.

"Pojačano ćemo kontrolirati provedbu mjera. Policija će češće i više patrolirati, pogotovo na onim mjestima gdje se okuplja veći broj građana. Apelirat će na nužnost da se ne okuplja veći broj građana. Mi pratimo situaciju i vjerojatno ćemo nadopunjavat mjere koje će se onda odnositi na smanjenje rizika širenja. To se odnosi na dječja igraliišta i na još neka okupljanja, moramo zauzeti jasniji stav, i o sprovodima i o svadbama.... Morat ćemo naći mjeru kako da se to regulira u ovoj situaciji", rekao je Božinović.

"Od jučer u Hrvatsku nije ušao niti jedan strani državljanin", rekao je Božinović.

"Mi nećemo objavljivati podatke pomoću kojih bi novinari ili bilo tko drugi mogli saznati o kome se radi jer želimo izbjeći stigmatiziranje", rekao je Capak.

"U bolnici Dubrava postoji mogućnost da se zarazi netko od pacijenata. Neki su još u bolnici i ne mogu kući. Zato što sto nemaju mogućnost samoizolacije ili moraju biti zbog svoje bolesti. Svi koji su se mogli otpustiti su već otpušteni", Capak nije želio reći jesu li tri pacijenta zaražena.

11 liječnika pozitivno

"U ovoj državoj postoji veliki broj epidemiologa. Ja sam jedan od njih, ja sam šeh HZJZ-a. Gospodin Nakić je mene pitao što da radi jer Malta nije na listi. Na granici je pitao isto i tamo su mu rekli da ne treba provoditi nikakve mjere jer dolazi s Malte. On je mene pitao što da radi jer je bio u tranzitu u Austriji. Važno je uzeti epidemiološku anamnezu, ja sam saznao kako se on kretao i kakveje kontaket imao i rekao sa muda može raditi. Zahvaljujem na pitanju", rekao je Capak o Nakiću. Otkrio je da je 11 liječnika pozitivno.

O nabavi maski za 19 milijuna kuna

"Ministarstvo zdravstva se ne bavi nabavkom zaštitne opreme. Mislim da se poduzimaju sve mjere da se na ovom poremećnom tržištu iznađe način da se nabave maske.", kaže Beroš.

Božinovićev apel

"Moramo se svi odgovorno ponašati. Ne samo oni u samoizolaciji. Već i svi drugi. Ukoliko bude više neodgovornog ponašanja onda će naše mjere morati biti restriktivnije u cilju zaštite zdravlja ljudi... Ja se zahvaljujem svima koji se pridražvaju mjera i vamakoji širite to poruku", rekao je Božinović.

"Jasna preporuka prema starijim osobama i osobama koje boluju od kroničnih bolesti je da ne izlaze", ponovio je Božinović.

O ekstremnom kupovanju

"Razmišljamo o ograničenju kupovina. U ovom trenu nema nigdje nestašica. To još nije takav problem da bismo donosili mjere oko toga. Nema razloga za brigu i stvaranje neracionalnih zaliha. Ali uvijek ima nerazumnih pojedinaca", rekao je Božinović.

U idućim danima bit će sve više zaraženih

"Epidemiološka situacija ukazuje na lokalnu transmisiju, ali je to irelevantno jer je naš sustav već podignut na višu mjeru. Jutros smo iznimno sretni ovom dinamikom, jer u idućim danima očekujemo više potvrđenih", rekao je Beroš.

"Unaprijedili smo svoj sustav, policija je sada dodatno povezana sa sustavom HZJZ-a, imat ćemo cjelovite podatke o svakoj osoba koja mora biti u samoizolaciji.", rekao je šef policije Nikola Milina. "Neke zemlje su uvele i rogoroznije mjere, policija je tu da provodi te mjere. Policija mora biti spreman provoditi te mjere", dodao je.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.