Datum objave: 19. Ožujak 2020

PETRINA KRITIZIRA NACIONALNI STOŽER /Dvije konferencije za medije dnevno nije jedno što se mora raditi, gdje su zaštitne maske i ostalo za sigurnost stanovništva?

Diana Ferić
Diana Ferić

Stipe Petrina, načelnik Općine Primošten koji je , prvi u Hrvatskoj bez čekanja odluke Nacionalnog stožera zatvorio do daljnjega sve  općinske službe, institucije i kafiće i sve ostalo što nije nužno za opstanak kritizirao je javno i rad Nacionalnog stožera i ministra Beroša kojeg svi hvale.

"Znam da ga svi hvale, ali što je on to konkretno učinio, osim što je po svemu sudeći dobar komunikolog prihvatljiv javnosti? Koje je on to mjere uveo koje mogu osigurati zaštitu građana,  ako ja ne mogu dobiti 30 000 maski i rukavica za zaštitu svojih sumještana. Poslao sam dopis na koji mi nitko nije niti odgovorio.  Proslijedili smo zahtjev Županijskom stožeru civilne zaštite, ali oni nam to ne mogu dati jer u robnim rezervama toga nema ", kazao nam je u telefonskom razgovoru.

 Maske i rukavice su uspjeli nabaviti u manjim količinama, za komunalne djelatnike i druge službe koje su u stalnom kontaktu s ljudima.

Petrina smatra da  u Šibensko - kninskoj županiji nedostaje i druga oprema  i strahuje što će se dogoditi, ako se zaraza koronavirusom proširi.

Smatra i da  je nedopustivo što su tek dana zatvoreni kafići, dućani  i ostale uslužne djelatnosti.

Što kad donesemo odluke i neki građani ih iz hira ne poštuju? Tko je ovlašten da to prisilno provede? Na to  ni Ministarstvo ni država još nisu dogovorili. Šokantan mi je stupanj ignorancije stvarne opasnosti, nije to panika, nije to nepotrebni oprez, imamo iskustva Kine, Italije, Njemačke… – kaže. Oduševljen je mjerama koje je uvela Crna Gora i apelira na hrvatske vlasti da se malo više ugledaju na susjede.

"Neka naši klipani samo pogledaju primjer Njemačke. U prvom su valu fantastično reagirali, odmah su našli nultog pacijenta, stavili sve u izolaciju, ali su propustili one koji su dolazili, vraćali se s turistički putovanja, njih nisu dovoljno kontrolirali. Oni su doveli do drugog vala i sad je jedna Njemačka u problemu. Zamislite istu situaciju u Hrvatskoj gdje između institucija ne postoji baš nikakva koordinacija. Mi ćemo se doslovno naći u go**", izjavio je  Petrina za portal Dalmacijadanas.

Ističe da, iako njima nije najzadovoljniji, općina Primošten poštuje sve dosad izrečene mjere od strane županijskog i nacionalnog stožera. A nada se, kaže, da će vrijeme pokazati da je potpuno pogriješio.

"Daj Bože da sam pogriješio i da na kraju ljudi kažu vidi one budale što je onemogućio ugostiteljima rad. Daj Bože da to bude tako. Ali isto mislim da dvije konferencije za medije dnevno nisu ni zaštita ni lijek od koronavirusa. Meni treba da moja država ‘izbaci’ tri milijuna maski i rukavica za zaštitu stanovnika, da zatvori granice, naredi da se ne izlazi bez stopostotne zaštite i tek onda mogu reći da rade sve što je u njihovoj moći. Ovo što sada rade, to meni spada u kategoriju dječje igre", zaključuje Petrina.

Protekli tjedan zabranio je rad ugostiteljskim objektima, a i jedini primoštenski hotel je zatvorio svoja vrata. Poduzetnici se, kaže, ne bune, radi se o savjesnim ljudima kojima je sigurnost sumještana važnija od kratkoročnog profita. No smeta ga i to što su njegovi mještani do danas na kavu odlazili u kafiće u susjednoj Rogoznici u kojoj je sve normalno radilo. 

Iz kategorije: Vijesti