Sidebar Menu

Datum objave: 18. Ožujak 2020

KORONAVIRUS / Broj zaraženih u Hrvatskoj raste, obustavlja se od ponoći skoro sve osim trgovina, benzinskih crpki , pekarnica

Diana Ferić
Diana Ferić

Još je šestero novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, a od ponoći se zabranjuje gotovo sve, kako je obznanjeno na večerašnjoj redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

" Infektološkom obradom detektirano je šest novih oboljelih, sad ih imamo 87. Pet je izliječenenih. 1181 je ukupno testiran", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Capak je nabrojao gradove s evidentiranim slučajevima. Najviše ih ima u Zagrebu, 41, jedna osoba je zarežena u zadru, 6 u Varaždinu, jedna u Novoj Gradiški, u Sisku je troje zaraženih, u Rijeci 14, u Puli 10, u Osijeku 7 u Karlovcu jedna te u zaboku tri osobe.

"Također, evidentiran je još jedan slučaj u bolnicama. Sad ih imamo devet", rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Božinović: Skoro sve se zatvara

Božinović je rekao da je sabor usvojio Zakon o izmjenama zakona o sustavu civilne zaštite.

"Ovaj Nacionalni stožer dobio je dodatne ovlasti u donošenju odluka koje se onda provode od strane svih civilnih stožera u Hrvatskoj", rekao je.

"Stožer priprema odluku, s obzirom da izmjene Zakona stupaju na snagu od sutra 00:01, tada mi donosemo  odluke. S tim u vezi želim najaviti da ćemo donijeti na temelju mišljenja struke cijeli set mjera", rekao je.

To će, kako je rekao, biti strože mjere socijalnog distanciranja.

"Osnovno je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i distanciranja. Na zatvorenom prostoru udaljenost među osobama treba biti dva metra, a na otvorenom jedan metar. Kako bi to saživjelo u praksi svih građana priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne: sauni, bazeni, kina, klubovi, kazališta...

"Također, obustavit će se rad svih ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. Obustavlja se rad svih trgovina osim onih s prehrambenim i higijenskim artiklima. Radit će benzinske crpke, pekarnice...", rekao je.

Obustavlja se rad teretana, fitnes centara, treninzi, održavanje izložbi, revija, sajmova...

Obustavljaju se i vjerska okupljanja, rekao je Božinović.

"Što se tiče poslodavaca, oni su dužni organizirati rad od kuće. Moraju otkazati sastanke i službena putovanja osim prijeko potrebnih. Zabraniti dolazak na radna mjesta onima koji imaju akutnu respiratornu bolest", rekao je Božinović.

"U pripremi je još jedna odluka, o zabrani kretanja preko granica", rekao je Božinović.

"Obustavlja se sve što nije nužno", zaključio je Božinović.

"Naše je da procjenjujemo situaciju iz dana u dan. Ova odluka je donesena na trideset dana, a to ne znači da ne može biti produžena ili ukinuta", rekao je Božinović.

Capak je kazao da je teško reći možemo li ovu situaciju nazvati lokalnom transmisijom.

"Sad to nije ni bitno jer su mjere već aktivirane", rekao je Capak.

U ponoć mjera stupa na snagu

Opet je riječ uzeo Božinović.

"Plan je da u prvom mogućem formalnom trenutku ovo stupi na snagu", rekao je.

"Nema razloga da se krene u neracionalne odlaske stvaranja zaliha. Trgovine koje su nužne će raditi pod režimom, poštivati će upute HZJZ-a", rekao je ministar policije.

"To stupa večeras u 00:01", rekao je Božinović.

"Javni prijevoz ćemo razmotriti sutra", dodao je.

"Prvi kriterij je zaštita zdravlja", rekao je Božinović.

"Mislim da je HBK dala priopćenje koje je prilično jasno", rekao je Božinović na upit o odlukama Crkve, prenosimo s portala Index.hr.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.