Datum objave: 18. Ožujak 2020

POTEZ ZA POHVALITI / Modna dizajnerica iz Šibenika Karmen Herceg danonoćno šiva zaštitne maske za poznate naručitelje

Diana Ferić
Diana Ferić

Uspješna modna dizajnerica Karmen Herceg iz Šibenika ne miruje ni u ovim danima prijeteće epidemije koronavirusa, kada vladaju nestašice nekih vrsta hrane i kućnih potrepština. Umjesto šik modnih haljina i ludih dezena za modne piste i revije šiva perive medicinske maske od prirodnog materijala-pamuka nastojeći koliko je u mogućnosti nadoknaditi nestašicu na tržištu tog vrlo traženog dijela medicinske opreme. Nažalost, šiva za poznate naručitelje, privatne ustanove, kako kaže, i maske nije moguće slobodno kupiti u njenom salonu na Brodarici, piše Slobodna Dalmacija. 

-Radim sama, uz minimalni prihod, tek toliko da pokrijem troškove. Stalno sam zauzeta, od šest ujutro do devet navečer, nigdje ne izlazim tako da ni kosu ne stignem oprati, kaže Karmen. Radim od šest sati ujutro do devet sati navečer i nigdje ne izlazim, jedva stignem kosu oprati. Sada, govori, u ovoj zdravstvenoj prijetnji trebamo biti solidarni, a ne koristiti situaciju radi profita.

- Nije lako napraviti jednu masku. Radim serijski po 60 komada dnevno, a prodajem ih po 15 kuna po komadu. Prvo ih iskuham, ispeglam, te na kraju stavljam falde da što bolje prionu uz lice, na što izgubim najviše vremena. Kako će se trgovine sigurno zatvoriti, neću imati više materijala za daljnu izradu, a i na izmaku sam snaga, govori Karmen.

Hrabra je to mlada žena koja svojim životom svjedoči da se uz volju i trud sve može postići, pa i onda kada od rođenja počinješ sa slabije pozicije. Unatoč urođenom strabizmu, parezi lica i deformitetima šaka, Karmen se nije obeshrabrila i postala je vrsnom krojačicom i modisticom još u srednjoj školi.

-Trebamo biti oprezni i držati se mjera opreza u vezi s epidemijom koju proživljavamo. Uvijek se nađe netko neozbiljan, koji novonastalu situaciju ne shvaćaa ozbiljno. Svatko radi i živi prema svojoj savjesti, ali dok god smo odgovorni za druge moramo biti odgovorni i za sebe i čuvati svoje zdravlje, poručuje Karmen Herceg.

Iz kategorije: Vijesti