Datum objave: 18. Ožujak 2020

ŽUPANIJSKI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE / Zaraženih na šibenskom području nema, čekaju se rezultati četiri uzorka

Diana Ferić
Diana Ferić

Pod mjerama zdravstvenog nadzora u Šibensko - kninskoj županiji se  nalazi  195 osoba, a oboljelih nema. Od četiri osobe uzeti su uzorci koji su poslani u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” te se rezultati očekuju tijekom današnjeg dana, priopćio je Stožer civilne zaštite Šibensko - kninske županije.

U karanteni su i dalje dvije osobe koje su državljani Republike Hrvatske. Napominjemo kako osobe koje se nalaze u karanteni nisu oboljele već se, zbog nemogućnosti samoizolacije u vlastitom domu, preventivno nalaze u karanteni. Na području naše županije određeni su objekti za karantenu u kojima su osigurani svi uvjeti  za prihvat  osoba.

Od jučer su aktivirani svi stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i regionalne samouprave  Šibensko-kninske županije.

Javne vatrogasne postrojbe s područja Šibensko-kninske županije prelaze u sistem rada 24/72 h, a svi vatrogasni zapovjednici, sukladno svojoj nadležnosti, uključeni su u rad stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave.

Većina naših sugrađana pokazala je visoku razinu svijesti i odgovornosti te vjerujemo da će oni koji još ne shvaćaju ozbiljnost situacije prihvatiti upute mjerodavnih s ciljem sprječavanja širenja infekcije. Stoga ponovo ponavljamo da je prevencija ključna i  apeliramo na sve građane i poslodavce da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Također, apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su dobili.

Osobe koje posumnjaju da bi mogli imati COVID-19, trebaju se javiti telefonom svom liječniku obiteljske medicine. Ako njihov liječnik smatra da postoji potreba konzultacije s epidemiologom, isti će to i učiniti. Ukoliko budu ispunjeni klinički i epidemiološki kriteriji za testiranje na COVID-19, provodi se propisana procedura.

Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo paniku i dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.

Na snazi su i dalje mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).

Iz kategorije: Vijesti