Datum objave: 18. Ožujak 2020

KORONAVIRUS / Broj zaraženih se u Hrvatskoj povećao za 12, još se ne donose najavljene stroge mjere zaštite

Diana Ferić
Diana Ferić

Čekaju se nove, rigoroznije mjere ograničenja rada kafića, restorana i niza drugih objekata koje je jučer najavio ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ali epidemiološka slika u HRvatskoj je još uvijek dosta povoljna, kako je potvrdio na jutrošnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Objavili su  da je broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj povećan za 12 i sada  ih je ukupno 81.

'Napravljeno je 1205 testiranja. Epidemiološka situacija u Europi nije dobra - u Italiji je povećanje na dnevnoj bazi od 3526 bolesnika i 345 umrlih, u Francuskoj je 1970 bolesnika više, u Njemačkoj 2095, u Španjolskoj je 1884 bolesnika', kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Beroš je kazao da je dobra vijest da su 24 osobe koje su testirane na istoku Hrvatske negativne. Istaknuo je da kada je riječ o liječnicima da su prostorno i vremenski dobro organizirani.

Alemka Markotić je istaknula da svi bolesnici imaju lakšu kliničku sliku te da liječnici iz zarazne bolnice koji su bili u kontaktu sa zaraženim liječnicima s Rebra su negativni.

Uz četvero liječnika na Rebru za koje je tijekom utorka potvrđena zaraza koronavirusom, Krunoslav Capak iz HZJZ-a potvrdio je da su još četvero liječnika pozitivni na koronavirus. Capak nije mogao reći više o novozaraženima, iz kojih gradova dolaze i gdje su hospitalizirani. Više će se znati poslijepodne. Istaknuo je da će donijeti detaljne upute za ponašanje u bolnicama tijekom epidemije iako pravila već postoje posebnom uputom žele dati još snažniji naglasak.

Na upit je li završeno epidemiološko postupanje u KBC Zagreb Capak je kazao da to ne može biti obavljeno tako brzo.

Govoreći o kršenju mjera samoizolacije Capak je kazao da je bilo 749 prijava građana te da su 132 osobe uhvaćene u kršenju tih mjera. Također ravnatelj HZJZ-a je istaknuo da u Hrvatskoj ne postoje privatna testiranja na koronavirus te ako netko ima takva saznanja treba im to prijaviti jer im takve dijagnoze mogu napraviti probleme. Ministar Beroš je također naveo da se ne kupuju brzi testovi jer nisu pouzdani. Porcedura oko sumnje na koronavirus ako netko ima temperaturu ili sumnja da je zaražen mora se obratiti ili svom liječniku ili na telefone epidemiološke službe, stare ili nove, ili na broj 113 koju je novooformljen.

Ministar je kazao da za sada nema prepreke za putovanja unutar Hrvatske jer još uvijek nemamo žarište poput Italije kada je u Milanu bila proglašena karantena, a ljudi su bježali i kršili zabranu kretanja i tako širili zarazu, prenosimo s tportala.

Iz kategorije: Vijesti