Datum objave: 14. Ožujak 2020

KORONAVIRUS MIJENJA SVIJET / Mogu li se zapadnjaci odreći svog komoditeta i slobode za zajedničko dobro?

Diana Ferić
Diana Ferić

 Malo tko je još prije dva mjeseca, kad su se potvrđeni slučajevi novog koronavirusa izvan Kine još brojali u desecima, mogao zamisliti koliko će ova pandemija protresti čitav svijet. 

Koronavirus odavno više nije samo kineski problem. Svijet je danas umnogome drukčiji od tadašnjeg: u jednoj zemlji za drugom karantene, kaotične granične kontrole, pretrpane bolnice, zatvorene škole, vrtići i fakulteti, puste ulice, bolničari u zaštitnim odijelima, poluprazne police i redovi u trgovinama te zatvaranje u kuće dio su nove svakodnevice, piše Petar Stošić na portalu Index.hr.

Karantena, samoizolacija, društveno distanciranje i društveni kontakti, stopa smrtnosti, ugrožena populacija, testiranje, panika i krizne zalihe su, pak, dio novog vokabulara. Svi pratimo dnevnu evidenciju broja zaraženih i umrlih u našoj zemlji  - gdje umrlih, srećom, još nema - i u svijetu. 

Mnogo toga što smo jučer uzimali zdravo za gotovo postaje rizično ili zabranjeno: putovanje avionom, brodom ili javnim prijevozom, odlazak na koncert, u kino, kazalište, na utakmicu, u kafić ili restoran, poslovni sastanci, rukovanje, a u slučaju sumnje na zarazu, čak i izlazak iz kuće. Bliski kontakt ili boravak među većim brojem ljudi postaje izvor tjeskobe, barem za one koji su joj skloni. 

"Rolete se spuštaju nad cijelom Europom"

"Rolete se spuštaju nad cijelom Europom... Možda ulazimo u tmuran, nedobrovoljan društveni eksperiment koji otkriva svakodnevne navike i prakse koje će nam nedostajati ako se iskorijene i koje bi mogle nestati iznenađujuće lako", opisala je ovo izvanredno stanje kolumnistica Guardiana Gaby Hinsliff. 

"Hvala vam, znam da mijenjate svoje navike i žrtvujete se i znam da to nije lako. Ali sve vaše žrtve nude dragocjeni doprinos zemlji", poručio je Talijanima premijer Giuseppe Conte, koji se ovih dana suočava ne samo s najvećim izazovom svog mandata već vjerojatno i s najtežom situacijom u kojoj se Italija našla od Drugog svjetskog rata.

Kao što smo već pisali, Conteova odluka o proširenju karantene na cijelu zemlju, nakon što je curenje odluke o karanteni sjevernog dijela izazvalo bijeg stanovnika, povijesni je događaj bez presedana. Ta drastična mjera trebala bi barem ublažiti epidemiju, ali ona je naglavce preokrenula život Talijanima.

Oni će se, baš kao i drugi Europljani u manjoj ili većoj mjeri, morati priviknuti na disciplinu, odricanje za dobro zajednice, inkomodiranje, izolaciju, ograničavanje slobode i privilegija koje uživaju - sve ono što je manje-više strano suvremenim stanovnicima Zapada. 

Mogu li se zapadnjaci odreći svog komoditeta i slobode za zajedničko dobro?

Mnogo je govora već bilo o tome da su kinesko kolektivističko društvo, ali i autoritarni politički sustav pod vodstvom Komunističke partije pogodni za masovnu karantenu kojom je epidemija praktički zaustavljena u toj zemlji. Tek treba vidjeti jesu li Talijani, ali i ostali Europljani i zapadnjaci, dorasli takvom izazovu.

Za stanovnike Italije život s epidemijom postao je nova normala - a smrt onih najteže oboljelih postala je, nažalost, sastavni dio te nove normale. Taj se broj mjeri u stotinama svakog dana, što je po svemu sudeći tragična posljedica eskalacije epidemije zbog prekasnog uvođenja mjera prevencije. To je i vrlo otrežnjujuća lekcija za Hrvatsku, koja barem u teoriji još može spriječiti takav scenarij iako neki tvrde da ono što se događa u Italiji čeka i ostale. 

Ingrid Pustijanac, profesorica muzikologije iz Hrvatske koja u Italiji predaje na odsjeku Sveučilišta u Paviji, ispričala je prije nekoliko dana za Index kako izgleda život u doba koronavirusa: "Diskoteke ne rade, restorani i kafići su otvoreni do 18 sati, ali gosti bi trebali piti za stolom, ne za šankom, da bude veća udaljenost od osoblja, a i da se ne dira previše šank jer sada je skoro sigurno da virus opstaje na površinama i do deset dana pa se osim pranja ruku, preporučuje držanje distance. I na kasama supermarketa se stoji na metar udaljenosti, gleda se da se ta distanca poštuje. Malo je neobično, ali privikavamo se. No s obzirom da je virus moguće dobiti i od osobe koja nema simptome, jasno je da smo svi pod stresom."

Cijeli tekst pročitajte na :https://www.index.hr/vijesti/clanak/koronavirus-je-promijenio-sve-sad-zivimo-u-potpuno-novom-svijetu/2164834.aspx

Iz kategorije: Vijesti