Datum objave: 14. Ožujak 2020

PREMINUO JE VELIKI ŠIBENČANIN / Danas se opraštamo s uglednim sveučilišnih profesorom povjesničarom Slobodanom Čačom koji je rođeni Šibenčanin

Diana Ferić
Diana Ferić

Ugledni, kako su mediji javili, zadarski sveučilišni profesor, povjesničar i arheolog Slobodan Čače koji je preminuo prije dva dana u 74 godini bit će pokopan danas. Mnogi ne znaju da je on rođeni Šibenčanin i da je veoma držao do svog rodnog grada. Bio je jedan  od naboljih poznavatelja antike u Hrvatskoj, a kao profesor obrazovao je brojne generacije studenata koji ga se rado sjećaju. Jedan od njih i i dr. sc. Ivo Glavaš koji je u povodu smrti prof. Čače na svom Facebook profilu napisao:  "Posljednji pozdrav mom dragom profesoru i velikom Šibenčaninu Slobodanu Čači, umirovljenom redovitom profesoru antičke povijesti Sveučilišta u Zadru. Prof. dr. Slobodan Čače odgojio je generacije hrvatskih povjesničara i spada u najbolje poznavatelje antike koje je Hrvatska ikada imala. Sve nas je zarazio svojih znanstvenim duhom, ali nadasve ljudskošću i dobrotom".

 

Slobodan Čače rođen je u Šibeniku 19. travnja 1946. gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1968. Povijesti i Arheologije na tadašnjem Filozofskom fakultetu u Zadru. Nakon diplomiranja povremeno je, tijekom 1969. i 1970. g., radio u Arheološkom muzeju u Zadru, a od 1970. do 1974. bio je kustos područne zbirke u Ninu u sklopu istoga muzeja. Od 1. ožujka 1974. do svog umirovljenja 30. rujna 2014. g. radio je na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru. Kao mladi znanstvenik usavršavao se na uglednom francuskom sveučilištu Facultp des Lettres et des Sciences Humaines, Universitp de Provence, Aix-enProvence. Doktorat povijesnih znanosti stekao je 1986. g. obranom disertacije  Liburnija od 4. do 1. stoljeća pr. n. e. na Filozofskom fakultetu u Zadru te je iste godine izabran u zvanje docenta na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zadru. U zvanje izvanrednog profesora izabran je 1997., a u redovitog profesora, I. izbor, 2002. godine, da bi 2007. postao redoviti profesor u trajnom zvanju.

Bio je aktivan u tijelima uprave Filozofskog fakulteta u Zadru, pa je tako osim pročelnikom Odsjeka za povijest bio i prodekanom, i to u tri navrata: 1989.-1990. g. te ponovno, u ratnom razdoblju, od 1990. do 1992., a u razdoblju 2000.-2002. g. bio je prodekanom za znanost sudjelujući u pripremnim radnjama za stvaranje Sveučilišta u Zadru. Mandat mu je bio produžen do prestanka rada Fakulteta, odnosno do registracije Sveučilišta. Predavao je brojne predmete iz starovjekovne povijest, kako one obavezne (od kojih valja izdvojiti npr. “Uvod u povijest, “Opća povijest staroga vijeka´, “Povijest Grka i Rimljana´, “Hrvatske zemlje u starom vijeku´ te “Primitivna društva i rane civilizacije´) tako i one izborne (npr. “Rimska dominacija u Iliriku 168.-35. g. pr. Kr., “Političko uređenje naroda sjeverozapadnog Ilirika´, “Helenizam na Jadranu i brojni drugi). Osim toga, predavao je i za studente drugih odjela (Arheologije, Grčkog i latinskog jezika i književnosti, Visoke učiteljske škole, odnosno, kasnijeg Odsjeka za učitelje i odgojitelje) ili sveučilišta, kako u domovini (Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu), tako i u inozemstvu (Univerza v Ljubljani).

Također, predavao je na više poslijediplomskih studija, i to ne samo na Sveučilištu u Zadru (odnosno, nekadašnjem Filozofskom fakultetu), nego i u Dubrovniku (Interuniverzitetski centar u Dubrovniku). Osobiti znanstveni interes pokazuje prema starovjekovnoj povijesti istočnog Jadrana s težištem na liburnskom području. Osim brojnih radova napisanih na tu temu sudjelovao je na brojnim arheološkim istraživanjima, a nekima je bio i voditeljem. Sudjelovao je na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima, a bio je i voditeljem više znanstveno-istraživačkih projekata financiranih od strane Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja RH te je surađivao na više međunarodnih projekata. Također, bio je suorganizator više međunarodnih znanstvenih skupova. Bio je aktivan u široj društvenoj zajednici, pri čemu valja istaknuti da je u razdoblju od 2001. do 2005. g. bio gradski vijećnik u Gradu Zadru. Također, rezultate svog rada objavljivao je u tiskanim i drugim sredstvima javnog priopćavanja kako bi bili dostupni i svom zainteresiranom pučanstvu te je sudjelovao u radu povjerenstava na školskim gradskim i županijskim natjecanjima iz povijesti.

Iz kategorije: Vijesti