Datum objave: 13. Ožujak 2020

PRVI U HRVATSKOJ / Općina Primošten zbog koronavirusa obustavila rad uprave i lokalnih poduzeća, donijeli i niz mjera predostrožnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Obustavljen je  daljnji rad općinske uprave Općine Primošten te lokalnih  poduzeća i ustanova kako bi se smanjio protok ljudi i spriječilo potencijalno širenje virusa. Takvu je  odluku donijelo Općinsko vijeće na današnjoj, hitnoj sjednici, a na prijedlog  općinskog načelnika Stipe Petrina. prije toga se sastao lokalni Stožer civilne zaštite.

Određeno je i gdje će, ako to bude potrebno, biti karantena. Hitnoj pomoći, na prijedlog vijećnice Ivane Huljev med.sestra u Zavodu za hitnu medicinu, osigurana su sredstva za naknadu budućih troškova posebnog čišćenja skafandera i vozila u slučaju prijevoza bolesnika na području Općine Primošten do klinike Fran Mihaljević u Zagrebu.

Uprava do daljnjeg zaustavlja sve javne radove a općinske službe i vrtić, kako je navedeno u odluci radit će u posebnom režimu.

Na temelju članka 45. Statuta Općine Primošten (“Službeni vjesnik Općine Primošten“, broj. 1/18 i 2/18) te nakon održane sjednice Stožera civilne zaštite Općine Primošten od dana 13. ožujka 20120. godine, općinski načelnik Općine Primošten dana 13. ožujka 2020. donosi slijedeću:

ODLUKU

Članak 1.

Zbog opasnosti širenja Corona virusa na području Općine Primošten i općenito zbog ugroze zdravlja stanovništva Republike Hrvatske, općina obustavlja svoj rad i do daljnjeg službene prostorije Općina Primošten zatvara za građane i javnost.
Službenici Jedinstvenog upravnog odjela općine Primošten odnosno zaposlenici ustanova i poduzeća čiji je osnivač ili vlasnik općina Primošten svoje neodgodive poslove obavljat će iz sigurnosti svog doma.
Dolazak službenika odnosno zaposlenika u službene prostorije općine, ustanova i poduzeća rezerviran je isključivo kod obavljanja hitnih i neodgodivih poslova.
Odluku o hitnim i neodgodivim poslovima donosi općinski načelnik samostalno odnosno uz konzultacije s ravnateljima i upravom ustanova i poduzeća.
Trajanje odlukom predviđene mjere predviđa se za 21 dan.

Članak 2.

U slučaju hitnih i neodgodivih poslova službenici Jedinstvenog upravnog odjela Općine Primošten, te zaposlenici ustanova i poduzeća dužni su pridržavati se preporučenih higijenskih mjera opreza, izbjegavati bliski kontakt s osobama koje imaju respiratorne simptome, dužni su održavati higijenu okoline i radnog mjesta u smislu čišćenja i dezinfekcije površina, predmeta te su u obvezi provjetravati radni prostor.
Navedene upute preporučuju se svim mještanima općine odnosno ugostiteljskim i drugim objektima koji nastavljaju sa svojim radom.

Članak 3.

Građani Primošten i građani Republike Hrvatske koji na području Općine imaju vikendice i apartmane pozivaju se da s općinskim službama, u slučaju hitnosti kontaktiraju isključivo putem e-mail-a na mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
O navedenoj e-mail adresi obavijestit će se relevantne institucije.

Članak 4.

U slučaju odgođenog slanja računa za proteklo razdoblje (komunalna naknada, odvoz smeća, odvodnja i sl.) građanima se neće obračunavati kamata za račune za ispostavljenu uslugu.

Članak 5.

Komunalno poduzeće Primošten odvodnja d.o.o. obustavlja svoj rad.
Komunalno poduzeće Bucavac d.o.o. vršit će svoje usluge u smanjenom opsegu (Odvoz smeća vršit će se jedan put tjedno odnosno za mjesto Primošten Dola i Bilo četvrtkom a za Burni i Južni Primošten također jedan put tjedno petkom).
Korisni otpad za Primošten preuzimat će se 1 puta mjesečno svaku treću srijedu u mjesecu za područje Primošten Dolac Bilo a za područje Burnog i Južnog Primoštena korisni otpad će s preuzimati jedna put mjesečno svaki četvrti petak u mjesecu.
Pozivaju se građani da dok traje ova mjera savjesno recikliraju otpad odnosno da odbacuju isključivo miješani komunalni otpad.

Članak 6.

Narodna knjižnica i čitaonica Dr..Ante Starčević 1912“ obustavlja svoj rad. Knjige koje su ranije preuzete ostaju u posjedu članova dok se zakasnina neće obračunavati.
Korisnici usluge DV Općine Primošten „Bosiljak“ pozivaju se da svoju djecu ne šalju u vrtić dok traje ova mjera. Rad vrtića reducira se na način da se osigurava čuvanje djece čiji roditelji su u javnim službama odnosno poslovima koji su neophodni za ovu situaciju (djeca medicinskog osoblja, policije, zaposlenici apoteka, nužne komunalne djelatnosti, dućani koji dežuraju) mogu ostaviti svoju djecu u vrtiću.

Članak 7.

Građanima Općine Primošten i posjetiteljima općine nalaže se:

- zabrana okupljanja većeg broja stanovnika na otvorenom i zatvorenom prostoru t
- pridržavanje preporučenih higijenskih mjera i mjera oprez, također nalaže se izbjegavati bliski kontakt s osobama koje imaju respiratorne simptome,
- održavanje higijene okoline i radnog mjesta u smislu čišćenja i dezinfekcije površine, predmeta i provjetravanje radnog prostora te se isto nalaže svim mještanima općine, ugostiteljskim i drugim objektima
- preporuka je da se rad u kafićima ograniči do 18,00 sati

Članak 8.

U zgradi TRN na adresi Sv. Josipa 7., zatvaraju se „Društvene prostorije Općine Primošten“ te se nalaže zabrana svih treninga korisnika udruga i klubova, knjižnica i čitaonica „dok klubova te prostora koji se koristi za manifestacije, predavanja te ostale oblike okupljanja.

Članak 9.

Udrugama civilnog društva nalaže se zatvaranje prostora kojeg iste koriste kao i prostora koje te udruge koriste za manifestacije.

Članak 10.

Nalaže se Turističkoj zajednici Općine Primošten da putem sustava e-visitor evidentira sve pristigle turiste iz Republike Italije, te da informacije o istima dostavi nadležnoj sanitarnoj inspekciji, radi daljnjih postupanja.
Članak 11.

Nalaže se žurna i neodgodiva provedba ove Odluke

Članak 12.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i vrijedi do opoziva a objavit će se na mrežnim stranicama Općine Primošten i na oglasnoj ploči te će se o istoj obavijestiti i sredstva javnog priopćavanja, portali.

Ova odluka odnosi se na Jedinstveni upravni odjel Općine Primošten, Općinsko vijeće i Općinskog načelnika Općine Primošten, ustanove, komunalna poduzeća i upravna vijeća općine te se nalaže da ovu odluku objave na svojim mrežnim stranicama.
Preporuke se odnose na sve građane i posjetitelje Općine Primošten.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3